Underhållsfri fasad. Panel med patenterad spontning.
Sök
Stäng denna sökruta.
PVC fasad
En modern fasadbeklädnad

Om PVC fasad - plastfasad

OnceWall och liknande PVC fasaders hållbarhet kan till stor del beräknas utefter att materialet nu funnits tillräckligt länge för att man kan anse det bevisat att de har extremt god åldringsbeständighet. En plastfasad har fantastisk hållbarhet.

Det som främst avgör hur länge ett material klarar sig över tid är förmågan att motstå den oxidation som sker vid kontakt med luftens syre. Eftersom PVC är mycket motståndskraftigt mot oxidation så ger det ett material som håller sig väldigt stabilt över tid. Detta gäller bara då råvaror av hög kvalité används.

Vi i Villa om PVC fasad

Plastfasader ser man allt oftare i Sverige, än vanligare  är den tunnare typen i områden med extremt väder, som USA:s och Kanadas kustområden. Hård PVC eller vinyl har en livslängd på upp emot 100 år och är helt underhållsfritt, endast rengöring behövs. Materialet är återvinningsbart och mögel och alger har svårt att få fäste. PVC/Vinyl finns i olika kulörer och har en struktur som påminner om trä.

Storskaligt test av PVC-rör i Tyskland

I Tyskland utfördes nyligen en omfattande undersökning där man grävde upp PVC-rör som legat begravda i jorden i över sex decennier. Studien, som går under namnet ”60 Jahre Erfahrungen mit Rohrleitungen aus Weichmachfreiem PVC, 1995, KRV”, involverade noggranna tester av materialet. Forskarna kunde konstatera att det i princip inte skett någon förändring hos materialet och att det fortfarande ansågs vara fullt lämpligt för användning i minst ytterligare femtio år. Detta innebär att dessa PVC-rör har en förväntad livslängd på minst 110 år, vilket är en imponerande prestation.

Läs mer om våra fasader och deras miljöaspekter

Test i Japan

Liknande tester har även utförts i Japan, där man undersökte PVC-rör som legat nergrävda i trettiofem år. Dessa rör visade inga tecken på åldrande eller försämring över huvud taget. Det japanska testet stärker ytterligare bevisen för PVC-rörens långa livslängd och hållbarhet.

Både den tyska och japanska studien visar att PVC-rör är av ett robust och långvarigt material, vilket gör dem till ett utmärkt val för infrastrukturprojekt och andra typer av rörledningar. Deras förmåga att hålla i över ett sekel innebär att de kan bidra till en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Samma egenskaper gör en fasad i PVC till ett mycket tryggt val.

Gratis provbitar

Vill du få en fasad som på riktigt håller över tid?
Tveka inte utan klicka hem dina egna prover nu direkt!

Plastfönster = plastfasader

Plastfönster har funnits i snart sextio år, framförallt i Tyskland och de tillverkas av samma material som OnceWall. I Storbritannien står nu plastfönster för 85% av alla nya fönster som installeras enligt British Plastics Federation. Industrigruppen för PVC-fönster skriver: I stadsdelen Kulladal i Malmö monterades PVC-fönster 1982. Fönsterkarmarna och fönsterbågarna ser likadana ut i dag som de gjorde när de monterades, trots att de aldrig har målats. Inget mögel och inga missfärgningar har uppstått. Många som flyttar in i området tror faktiskt att fönstren byttes nyligen. Vidare skriver de om Statens provningsanstalts test av PVC-fönster: Våren 2007 utförde SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås, en utredning om PVC-fönster som omfattade både besiktning och provningar. Totalt besiktigades 63 PVC-fönster från 1987-1993 i Göteborg, Huskvarna och Stockholm, dessutom två PVC-fönster i SPs egen testfasad. Sammanfattningen är att samtliga ser fina ut och de har bibehållit sin vita ursprungliga färg. Provningsresultaten visar också att inga försämrade egenskaper vad gäller luft- och regntäthet eller slagtålighet föreligger. Totalt sett visar utredningen att PVC-fönster har mycket goda beständighetsegenskaper.

Miljöutredning av PVC fönster

Kronfönster har gjort en mycket utförlig rapport om PVC och dess många fördelar som byggmaterial. I detta fall PVC i fönster, vilket direkt kan översättas till PVC fasad som material. Vi känner oss nästan tvungna att länka till denna då den verkligen kan tillföra värde till dig som är nyfiken.

Utredningen hittar du här. och här hittar du lite mer info om återvinning

 

PVC fasadpanel Sverige

I Sverige uppskattar vi nu att det står ungefär 10.000 hus av typen OnceWall och det som kännertecknar ägandet är att de som har en sådan fasad är extremt positiva till att montera samma fasad igen när de av någon anledning behöver en ny fasad på något annat ställe, om de flyttar, bygger till eller liknande.

Den som har en pvcpanel idag är helt enkelt ofta väldigt nöjd.

Plastfasad som fasadpaneler

PVC har används för fasadbeklädnad i snart 50 år och är ett väldigt populärt byggnadsmaterial runt om i världen. I USA har ca 30% av alla nytillverkade villor PVC-fasad. I Sverige så har PVC-fasader sedan 60-talet varit ett populärt alternativ på framförallt västkusten där klimatet ställer extra höga krav på hållbarhet. Dessa tidiga PVC-installationer är i allra flesta fall lika fina idag som när de sattes upp för drygt 50 år sedan(gäller vit fasad).