Underhållsfri fasad. Panel med patenterad spontning.
Sök
Stäng denna sökruta.
Att byta fasad
Lite tips

Byta fasad - Lite tips

När man står inför att byta fasad på sitt hus så finns det många saker att tänka på. Här följer en lista med tips som kan vara bra att ta med i beräkningarna.

Något vi verkligen vill lyfta fram i allt detta är att våga ta hjälp av kunnig utomstående redan i idéstadiet. Vi på OnceWall pratar dagligen med mängder med människor om deras väggar, fastigheter, förutsättningar och önskningar. Många gånger så kan denna tidiga dialog göra underverk i form av att lösningen och resultatet blir anpassat efter den kund som frågar. Så vårt grundläggande tips är att VÅGA FRÅGA! Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet flera gånger. Det finns de som kan, dra nytta av detta.

Skaffa kontroll över kostnaderna

Det finns många faktorer som påverkar kostnaderna när du ska byta husfasad. Gör en lista där du noga skriver upp de förväntade kostnaderna.

Storleken på huset påverkar mycket eftersom ju större hus desto mer material och arbete krävs. Ditt materialval är också viktigt, vissa material är dyrare än andra och vissa håller längre så här är det viktigt att vara noggrann. Skall det bytas fönster i samband med fasadbytet och skall det tilläggsisoleras? Behöver du ställning eller skylift? 

Här hittar du exempel på vad ett fasadbyte kostar

Gratis provbitar

Vill du få en fasad som på riktigt ger dig mer tid och pengar till annat?
Tveka inte utan klicka hem dina egna prover nu direkt!

Kolla så du har rätt försäkringar

Beroende på om du byter själv eller om du tar in hantverkare så gäller olika försäkringar. Var noga med att kontrollera så du har fullt försäkringsskydd om olyckan är framme.

Slåen signal till ditt försäkringsbolag och fråga vad som gäller. Det kan vara väl investerad tid om något skulle inträffa. Hemförsäkring täcker ofta vid eget montage men om du tar in hantverkare så är det viktigt att kontrollera så de har rätt försäkringsskydd i sin tur.

Våga be om hjälp

Vi kan inte nog understryka hur mycket vi råder till att fråga om hjälp. Ingen kan allt och ofta så kan bara ett par minuter i telefon göra stor skillnad.

När det gäller fasadbyten så finns det mycket expertis att tillgå. Både i form av att man gärna får prata igenom projektet med oss men också att det ofta kan vara bra att bolla lite tankar och idéer med någon lokal snickare.

Kort sagt så är det ofta gratis eller väldigt billigt att fråga och kan detta göra att misstag undviks längre fram så är det extremt väl investerad tid.

Byta fasad - Kolla reglerna

Innan du börjar så kan det vara en god idé att kontrollera med kommunen vad som gäller för fasadbyte i just ditt område. Ofta så krävs det inte mer än ett enkelt samtal.

Det är skönt att veta att man gör rätt från början. Nu är det inte alls säkert att du behöver tillstånd men det kan vara skönt att vara säker. framförallt om huset ligger utanför detaljplanerat område så är det väldigt sällan bygglov krävs.

Här hittar du detaljerad information om bygglov

Välj rätt fasadmaterial

Här har vi en riktigt viktigt punkt. Att välja rätt fasadmaterial är extremt viktigt när man skall byta fasad.

Det skiljer väldigt mycket i såväl montagetid, montagekostnad och underhållskostnader mellan olika fasadmaterial, så det är viktigt att välja rätt.

För att kunna välja så behöver du komma fram till vad just du söker. En viss stil, en viss färg eller kanske så allt ryms i en viss budget. Mer än någon annan faktor så påverkar valet av fasadmaterial allt detta

Lär dig mer om olika fasadmaterial