Tunnplast
En äldre variant

Lavellaspont, tunnpvc, pvcplåt

Generation 1. Denna typ av material är tunt. På grund av detta så är det svårt att få till en bra funktion kring fönster och vid genomföringar. Att det är tunt gör att det är svårt för fogmassa att få bra fäste.  Svårmonterat, men ett grundmaterial som visat vägen för nästa generation.

TunnPVC från Amerika

Gratis provbitar

Vill du få en fasad av samma typ fast kraftig?
Tveka inte utan klicka hem dina egna prover nu direkt!

Lavellaspont

Lavella har funnits på den svenska marknaden sedan 70-talet och bestod från början av såväl färgad som vit fasad.  De färgade försvann efter ett tag och de vita är de som blivit kvar. Anledningen till detta är att man prioriterat kvalité framför allt.

Lavella har funnits tillräckligt länge för att man skall kunna ge ett objektivt omdöme om dess kvalité. Vit Lavellaspont har visat sig vara fantastiskt bra och de är dessa bra egenskaper OnceWall spunnit vidare på när nya produkter lancerats.

Behöver du komplettera ett hus med Lavellaspont eller söker du en ersättning till den gamla lavellafasaden? Tveka inte. Hör av dig till oss!

Lavella är känslig för stötar
En nackdel med de tidiga fasaderna

Fladdrig och tunn

PVC rör sig i takt med att temperaturen växlar. När man monterade den tunnare typen så skruvade man inte hårt utan man lät alla skruvar sitta någon millimeter ut för att tillåta materialet att röra sig. Detta tillsammans med det faktum att fasaden är tunn gör att om man kommer emot fasaden eller om det blåser kraftigt så får man lätt känslan av att fasaden är mindre robust(den rör sig lite).

Att skarva panel

Ett problem med det tunna materialet är att det är svårt att skarva på ett bra sätt. Vid stående panel så måste man brösta av väggen efter varje längd. En speciell profil för just detta fanns men det var en profil som skulle samla upp vattnet och släppa ut det genom små hål man borrat vid installationen. 

Genomföringar och ventiler

Det fanns ett par olika lösningar på hur man ordnade genomföringar. Dessa blev inte helt täta utan fogmassa, och då inte materialet är lämpligt för att fogas så var det lite svårt att få till det på ett bra sätt. Det är möjligt att det gick att ”dra åt” panelen för att i största mån hindra rörelser och efter det ändå använda fogmassa, men det är fortfarande ett riskområde.

Elasticitet

Vi skulle nog påstå att efter 40 år så är materialet ungefär lika följsamt som när det var nytt. Möjligtvis en aning sprödare men inte mycket. Ett gott betyg.

Vit kontra färgad

Dess vita variant har efter 50år lite matt yta och den är inte riktigt lika blank och fin som den var i början. Men det är absolut en godtagbar förändring efter så lång tid. Tack vare att det inte sker någon blekning av vitt så skulle kan vi säga att en vit lavellafasad klarar sig långt mer än 50 år.

De färgade fasaderna är efter 50 år väldigt blekta och kan nog knappast anses vara något man gärna har på sitt hus. Men allt bleknar och 50 års livslängd får nog ändå anses som ett gott betyg.

Fästa saker i fasaden

Till skillnad mot OnceWalls nya paneler där det går alldeles ypperligt att montera lampor och fästen till stuprör så är detta en utmaning i de gamla fasaderna då dessa inte fick ”låsas” fast i glespanelen bakom. 

Om du vill ha och hittar denna äldre/tunna typ fasad av plast så rekommenderar vi ändå att du verkligen överväger detta noga då vi klart anser att det finns modernare produkter som på många sätt är bättre än dessa tunnare plastplåtar. Nya fasader har fördelarna men inte nackdelarna.