Stående panel
Ett traditionellt montage

Stående panel ofta det enklaste

Den klassiska stående panelen är ständigt närvarande och på sina ställen så är den väldigt smidig.

När du sätter stående klädsel och har en hörnprofil eller en tvådelad U-profil så har du två sätt att starta på. Antingen gör du som i exempel (a) och lägger en liten kloss bakom hela vägen innan du skruvar fast panelen. Eller så gör du som i exempel (b) och kapar av själva nosen på panelen så den kommer djupare in mot profilen. Spikläkt vid stående panel är alltid horisontell. Luftläkten innanför monteras vertikalt.

Om du har en enkel U-profil där du startar så är det bara att trä in första brädan i denna. Då den enkla U-profilen är så stabil som den är så är det inte nödvändigt att fästa panelen. Få mer inspiration för stående panel

Bra start på vertikal klädsel

Luftspalt vid stående panel

Som synes på bilden så monterar man en separat luftspalt innanför den spikläkt som den stående panelen senare fästs i.

Att sätta en ordentlig luftspalt lönar sig. Med perfekt luftflöde i väggen så är du garanterad ett friskt hus. Det vanligaste är att använda 28×70 till att skapa luftspalten.

Gratis provbitar

Vill du få en fasad som på riktigt ger dig mer tid och pengar till annat
Tveka inte utan klicka hem dina egna prover nu direkt!

Tänk på att alltid starta från läsidan när du monterar. Detta är speciellt viktigt om du har en fasad i väldigt utsatt läge likt utmed kusten, en fjällsida eller liknande. Exempel: Har du väldigt ofta västliga vindar som pressar på huset så skall du börja montera klädseln från öster och avsluta åt väster. På så sätt hamnar sponten alltid i lä.

Överlapp
Här har man som synes en U-profil i botten för extra stabilitet

Utsatt läge?

Om fastigheten ligger i ett särskilt utsatt läge så måste du ta hänsyn till detta. När vi pratar om utsatt läge så gäller det många olika saker såsom att huset är extremt utsatt för vind, fukt eller brandrisk. Då materialet är väldigt tåligt så är det inget särskilt som behöver göras med själva fasaden utan det handlar snarare om saker och material som är i anslutning till fasaden. Så som plåtar, luftspalt, expansionsmöjlighet och vindduk/inre väderskydd.

Hus i extrema lägen kan uppleva att vatten åker uppåt istället för neråt vid kraftig blåst och på dessa platser så måste man ta hänsyn till naturens krafter och extra åtgärder behöver ibland göras.

Extrem lathund

Fastighet i extremt utsatt läge på Bohus Malmön

En bra riktlinje är att ha är att tänka att väggen skall klara sig helt utan klädsel en längre tid. Om bläck, inre väderskydd och anslutningar till öppningar, klarar att stå emot vädrets makter så kan du vara helt trygg i att detta inre skydd tillsammans med OnceWalls fasader kommer att skydda ditt hus i generationer framöver.