Takutsprång
Hur man klär in

Klä in takutsprång och sims

Att klä in takutsprång och sims är väldigt enkelt när du ändå skall byta fasad. Om dessa monteras innan övrig fasad så behövs oftast inga extra profiler, bara panel.

Ett ställe som kan ge lite huvudbry kan vara den ”triangel” som uppstår där långsidorna(kan ibland kallas simslåda) möter gavlarna. Inga problem, se bara till att sätta en rejäl virkesbit mellan väggen och takfotsbrädan så du har rejält underlag att montera klädseln på. Att klä in övriga utsticket med underhållsfritt är en busenkel operation som ofta är ett givet val när man ändå monterar OnceWall på väggen. Tänk på att sätta några läkter upp mot råsponten så du får exemplarisk ventilation även där.

För mer bilder se inspiration om takfoten

En bild på där takutsprång och sims möts
Rejält och stabilt, precis som vi vill ha det.

Gratis provbitar

Vill du få en fasad som på riktigt ger dig mer tid och pengar till annat.
Tveka inte utan klicka hem dina egna prover nu direkt!

Taktassar

Om du har ett hus där taktassar/takstolar sticker ut så är det oftast bäst att sätta brädor emellan dessa (kom ihåg luftspalt mot taket) och utefter hela väggens längd sätta en lång U-profil nedanför tassarna. Det kanske är frestande att gå med panelen ända upp mot undertaket men detta är sällan en god idé.

Den stora nackdelen med att inte klä in undertaket är såklart att man behöver dit och måla igen om några år. Det går heller inte att dra med spottar eller liknande. Men visst fins det tillfällen då det är en god idé att låta de gamla tasarna sticka ut. Det ger en annan karaktär åt huset och är absolut görbart.

Sims - Simsinklädnad

Att klä simsarna är ofta betydligt smidigare än att måla dessa och det går ofta väldigt fort samt blir väldigt stiligt. Simsar är egentligen takutsprång på gaveln..

Som synes på bilden så sätter man en bara en list inne vid väggen som är anpassad efter den läkt som sitter bakom vindskivan. Det blir fint med luft mellan OnceWall och råsponten och det går ypperligt att montera spotlights i panelerna. Simslåda kan även lådan på långsidorna kallas.

På just denna bild sitter det en bit startprofil bakom den första panelen men det smidigaste brukar vara att sätta en bit enkel U-profil och sedan trava på upp i geveln.

Sims eller simslåda.
Första panelerna på gaveln. Supersnyggt och underhållsfritt.

Fäst i underkant av takfotsbrädan

Ofta är det väldigt smidigt att sätta takfotsbeklädnaden rakt i takfotsbrädan.

Som du ser här så har man fäst underspikningen rakt i takfotsbrädan samt på en regel inne vid väggen. Mycket smidigt och snabbt.

Efter detta är gjort så monterar man vår nya takfotsbräda som täcker kortändarna på panelen eller så låter man plåtslagaren plåtsko takfotsbrädan.

Ventilation

Som alltid gäller devisen att ju mer luft desto bättre. Luft är gratis och luft ger friska hus. 

Ventilation kan skapas på många olika sätt. Man kan göra en glipa mot takfotsbrädan, sätta ett galler över eller så kan man helt enkelt undvika att gå med väggpanelen ända upp mot simsen. Att skapa en glipa upp mot simsen torde vara det vanligaste sättet. Enkelt och snabbt. Rent estetiskt så kanske det är lite snyggare med ett galler i ytterkant av simsen men det är också lite omständigare att utföra. Alla sätt är bra så länge det blir bra flöde på luften.

Stiligare sims får man leta efter.
Variant på ventilation i ytterkant

Brädor på längden

Vi brukar alltid rekommendera att sätta brädorna i takfot och sims, tvärs mot huset. Detta av ett par olika anledningar. 

  • Det är korta bitar så man blir av med spill
  • Det är enkelt då det inte behöver kortlas 
  • Inga profiler behövs
  • Det går snabbt
 
Men om du absolut vill så går det naturligtvis fint att montera längs fasaden också.
Takfot. Ett exempel på att klä in takutsprång

Bara takutsprång, inte vindskivor

När det gäller vindskivor så rekommenderar vi att du låter plåtslagaren bocka till plåtar att klä dessa med. Plåtarna kan överlappas och skräddarsys precis som du vill ha dem så detta är ett jättebra material för ändamålet, tycker vi. – Rätt sak på rätt plats. Att plåtsko vindskivor har gjorts i över hundra år och det fungerar. Det ser väldigt traditionellt ut och det är snabbt för plåtslagaren att göra och det går ofta att sätta uppepå de befintliga vindskivorna.

Liggande i gaveln