Bygglov?
Behövs det?

Kräver fasadändringen bygglov?

När du byter fasad så är det viktigt att ta reda på om fasadändringen är bygglovspliktig eller ej.

Det är flera saker som påverkar och vi försöker här bringa lite ordning i djungeln av paragrafer och påståenden. Inte sällan så hamnar frågan på en handläggares bord och därmed blir den föremål för mycket tyckande. Genom att veta hur regelverket bakom ser ut så blir det betydligt lättare för dig att kommunicera med tjänstemännen på din komun.

Fasaden är en viktig del av husets yttre och är också ofta en del av ett områdes själ. Det kan därför ibland krävas bygglov för att byta fasad. Till grund ligger vår lagstiftning i kombination med kommunens lokala beslut, antingen översiktsplan, detaljplan eller områdesplan. Mycket information om Plan och bygglagen finns att hitta hos Boverket men vi har sammanställt det viktigaste på den här sidan.

Om du är inom planlagt område

En detaljplan är en formell dokumentation som beskriver de exakta reglerna och begränsningarna för användningen av mark och byggnader i ett specifikt område. Denna plan innehåller ofta detaljerad information om byggnadsstorlekar, platser, parkeringsbehov, grönytor, samt de riktlinjer som ska följas för framtida byggande och utveckling.

Renovering av befintliga fastigheter inom ett detaljplanerat område är en viktig fråga som påverkas av detaljplanen och de regler och begränsningar som finns för området. Detaljplanen anger ofta de exakta riktlinjerna för vad som är tillåtet vid renovering av fastigheter, inklusive information om byggnadsstorlekar, arkitektur, materialval och färger.

 

Det är viktigt att notera att detaljplanen inte alltid tillåter alla typer av renoveringar och att det kan finnas begränsningar för till exempel byggnadshöjd, fasadmaterial eller färg på tak och fasader. Det innebär att om det finns planbestämmelser om färg eller material på fasader eller tak så måste de följas. Det är därför viktigt att du ser efter vad som gäller för det område där du bor.

Plan och bygglagen ger dock fastighetsägare ändå stora möjligheter att göra förändringar utan att söka bygglov. Under förutsättning att åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär krävs det inte bygglov för att byta:

  • färg,
  • fasadbeklädnad, eller
  • taktäckningsmaterial.

Detta kan innebära att det krävs bygglov att byta från en tegelfasad till en fasad i trä men att det inte krävs bygglov för att byta från en träfasad till OnceWall.

Läs mer om undantagen från bygglov gällande fasader på Boverkets hemsida: PBL-kunskapsbanken

Gratis provbitar

Vill du få en fasad som på riktigt ger dig mer tid och pengar till annat
Tveka inte utan klicka hem dina egna prover nu direkt!

Utanför planlagt område

Vanligtvis krävs det inte bygglov för att ändra färg, fasadbeklädning eller takmaterial på byggnader som ligger utanför en detaljplan. Detta gäller även för andra förändringar som påverkar byggnadens utseende, som till exempel fönster, dörrar, solfångare och solceller.

Men, kommunen kan ha beslutat om områdesbestämmelser som är utanför detaljplanen. I dessa bestämmelser kan det ha införts krav på bygglov för att ändra färg, fasadbeklädning, takmaterial eller för att göra en åtgärd som påverkar byggnadens utseende.

Så, om det finns en ökad plikt att ansöka om tillstånd i områdesbestämmelserna, kan ändringar som färg, fasadbeklädning och takmaterial samt andra förändringar som påverkar byggnadens utseende kräva bygglov, även om det ligger utanför detaljplanen.

Plan och bygglagen ger dock fastighetsägare ändå stora möjligheter att göra förändringar utan att söka bygglov. Under förutsättning att åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär krävs det inte bygglov för att byta:

  • färg,
  • fasadbeklädnad, eller
  • taktäckningsmaterial.


Om din fastighet inte omfattas av områdesbestämmelser så är det i princip fritt fram att bestämma både material, utseende och färg.

Läs mer om undantagen från bygglov gällande fasader på Boverkets hemsida: https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov–byggande/anmalningsplikt/bygglovbefriade-atgarder/andring-av-byggnaders-yttre-utseende/

Kulturhistorisk märkning

Om ditt hus är inom ett område med särskilt värdefull miljö eller kulturhistoriska värden

Underhåll och vård av byggnadsverk är viktiga frågor för att säkerställa att kulturhistoriskt och kulturvärdefulla byggnader och anläggningar bevaras och förblir viktiga delar av vår samhälls- och kulturhistoria. När en byggnad underhålls, är det viktigt att ta hänsyn till både byggnadens och områdets kulturvärden.

Det är viktigt att säkerställa att byggnadsverken hålls i ett vårdat skick och uppfyller utformningskrav och tekniska egenskapskrav. Befintliga byggnadsverk ska underhållas så att deras egenskaper i huvudsak bevaras.

 

Särskilt värdefulla byggnader och anläggningar, som har historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig betydelse, ska underhållas med extra omsorg för att deras särskilda värden ska bevaras. Detta innebär att detaljer som byggnadens utformning, färg, material och arkitektur ska bevaras så mycket som möjligt. Underhållet ska vara ansvarsfullt och hållbart, för att säkerställa att byggnaden och dess kulturvärden överlever för framtida generationer.

Här kan säkerligen en faspanel i trä ersättas med t.ex OnceWalls exklusivpanel kompletterat med foder runt fönster och dörrar i trä. På så sätt minimeras underhållet och kostnaderna på de stora ytorna. Tänk på att en åtgärd på en byggnad som ligger i ett sådant område ofta är bygglovspliktigt och att det är byggherren som har ansvaret för att kraven blir uppfyllda.

Läs mer på Boverkets sida om underhåll på byggnader inom områden med höga kulturvärden: https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/kulturvarden/kulturvarden-i-plan—och-bygglagen/krav-pa-byggnadsverk-och-tomter/underhall/

Förvanskning eller ändring?

Vad menas med förvanskning eller väsentlig ändring av byggnadens eller områdets karaktär

Det finns ingen exakt definition i lag eller motivtext av vad som menas med förvanskning av en byggnad. Men, förvanskning är inte ett förbud mot ändringar av en byggnad. I stället skyddas de unika och viktiga egenskaperna hos byggnaden. Genom att förstå och respektera dessa värden kan det fortfarande vara möjligt att utföra olika typer av förändringar på byggnaden. ”Förvanskning” eller ”väsentlig ändring av byggnadens karaktär” syftar alltså på en förändring som har en avgörande inverkan på byggnadens eller områdets utseende eller karaktär.

En bedömning måste göras i varje enskilt fall för att avgöra om den planerade förändringen väsentligt ändrar karaktären på byggnaden eller området. Byggnader eller områden med en speciell, enhetlig eller tidstypisk karaktär kräver oftast en mindre förändring för att karaktären ska väsentligt ändras jämfört med andra byggnader eller områden.

Det är viktigt att notera att väsentligheten bedöms i relation till ändringen på byggnadens utseende och inte på ändringarna som sådana. Detta innebär att det inte enbart handlar om förändringen av färgen, utan det är effekten på byggnaden som är avgörande, vilken kan skilja sig mycket mellan olika byggnader.

 

Ett exempel skulle kunna vara ett äldre hus som haft fönster med spröjs där man vill byta till fönster utan spröjs. Då ändras husets karaktär väsentligt/en förvanskning har skett. Däremot visar en dom från Mark och miljööverdomstolen från 2019 att byte från sidohängda spröjsade fönster som byttes mot liknande i aluminium inte krävde bygglov. Detta trots att ändringarna på nära håll var förhållandevis tydliga men domstolen menar att för den som färdas på gatan eller upplever byggnaden i ett större sammanhang blev ändringarna knappt märkbara.

Utifrån MÖDs ståndpunkt borde byte av en plåtfasad eller t.ex en fasad med fasad träpanel till en OnceWallpanel som Exklusivpanelen inte räknas som varken förvanskning eller väsentlig ändring av byggnadens eller områdets karaktär.

Läs mer om MÖDs dom P 2166-19.

Läs mer på Boverkets sida om väsentlig ändring av byggnadens karaktär: https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov–byggande/anmalningsplikt/bygglovbefriade-atgarder/andring-av-byggnaders-yttre-utseende/

Läs mer om förvanskningsförbud på Boverkets sida: https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/kulturvarden/kulturvarden-i-plan—och-bygglagen/krav-pa-byggnadsverk-och-tomter/forvanskningsforbudet/

Skillnad på underhåll och ändring

Det är en ofta diskuterad fråga var gränsen går mellan underhåll och förändring. Båda begreppen är delvis överlappande och det finns ingen tydlig skiljelinje mellan dem. Underhåll handlar om att bevara eller återställa en byggnads värdefulla egenskaper. Ett exempel på en underhållsåtgärd skulle vara att byta ut ett slitet plåttak med samma funktion som det ursprungliga. Men samtidigt kan ett färgbyte på plåttaket ändra byggnadens utseende, och därför bli en ändring enligt plan- och bygglagstiftningen.

När det gäller fasader så blir ett byte från tegel till trä en ändring men byte av en träfasad till en panel från OnceWall oftast endast underhåll då karaktären på huset inte ändras.

Tillbaka till generella tips när man skall byta fasad