fbpx

Kunders kommentarer

Från Lars utanför Göteborg

Jag heter Lars, är tekniker, 64 år, och bor i en villa i Göteborg-Utbynäs byggd 1917. Huset byggdes till 1968 och man satte då på en Lavella plastpanel utanpå den stående träpanelen. 2001 totalrenoverades huset och delar av plast panelen ersattes av liggande träpanel. Tanken var nog att hela huset skulle få ny panel men den förra ägaren kom aldrig så långt.

2016 visade den liggande träpanelen tecken på underhållsbehov och eftersom huset är 10 meter högt (2 våningar plus vind och källare) började jag fundera på att byta ut den mot en underhållsfri panel. Den nedre halvan av huset hade fortfarande Lavella plastpanel, som trots sina 50 år var helt intakt och som inte ens behövts tvättas under dom 12 år jag bott i huset. Först var tanken att bara byta ut träpanelen mot underhållsfri panel, men eftersom huset såg ut som ett lappverk gick tankarna mer och mer mot att byta all panel på huset. Lavella panelen var som sagt helt bekymmersfri men avsaknaden av ”riktiga” fönsterfoder gjorde att fönstren såg ut mera som gluggar.

Flera hus i området har under senare år bytt till Kaycan eller Royal plast fasad. Jag tog hem prover av dessa fasadtyper och intervjuade flera villaägare som bytt till dessa. Dessa har relativt smala ”plankor” och passar bra på mindre hus (vårt hus är ganska stort). Vidare är de bara drygt 1 mm tjocka vilket gör att man inte kan ställa en stege mot väggen.

När jag sökte på webben hittade jag Oncewall, och jag beställde prover även från dom. Noggrann som jag är besökte vi Oncewall för ett fördjupat samtal och på vägen besökte vi ett par referensobjekt. Vi blev förtjusta i liggande Västkustpanel pga de breda ”plankorna”, det kraftiga materialet och den snygga strukturen. Däremot är enligt vår mening Oncewalls lösningar för fönsterfoder och hörnknutar inte alls i paritet med den vackra panelen. Vi tycker till och med att dom är fulare än Kaycan och Royal fasads fönsterlösningar (som är bredare än Oncewalls). Vi bestämde oss till slut för en kombination av Oncewall Västkustpanel och ”riktiga” fönsterfoder och knutbrädor i trä (145 resp 170 mm). Detta gav oss en hel del merjobb och krävde viss uppfinningsrikedom, men resultatet blev långt över förväntan 😊.

Att få tag i en hantverkare visade sig vara riktigt svårt. Till slut fick vi rekommendation av en granne till en liten firma som gjort flera jobb i området med mycket nöjda kunder. Snickaren gjorde besök, vi pratade igenom vad och hur jag ville ha det och efter ett par veckor hörde han av sig och berättade att det här kommer nog bli avsevärt dyrare än vad jag hade räknat med pga av många osäkerheter. Vi kom fram till att istället för fastpris gå på bok och räkning / timpris och att jag deltar i arbetet.

Arbetet startade i slutet av maj 2020. En ställning monterades på ena gaveln (10 meter hög) och jag rev den gamla panelen under helgen. På måndagen kom snickaren och en medhjälpare punktligt klockan 06.55 och tre veckor senare var huset klart inklusive tilläggsisolering, fina fönsterfoder och plåtade vindskivor.

Västkustpanelen är extremt enkel och snabb att montera. Det som är tid är framför allt arbetena runt fönstren.

Lars

Tips till andra som står i begrepp att åtgärda fasaden: 

1. Ta tid och tänka igenom hur ni vill ha det och besök och intervjua andra som gjort fasad renovering. 2. Beställ prover och låt dom sitta uppe på fasaden minst ett halvår. Och vandra runt och titta på liknande hus för att skaffa inspiration.

När jag ser den nya panelen och de vackra fönsterfodren känns det så harmoniskt och naturligt så jag knappt fattar hur det kunnat se ut som det gjorde tidigare.

Snickaren var imponerad över materialet – lätt att hantera, bearbeta och montera

Peter Reinhardt lämnade precis ett 5-stjärnigtomdöme om OnceWall:

Toppenföretag att ha att göra med. Niklas är en riktigt bra kille som är nåbar för råd även på obekväma tider såsom helger etc. Dessutom är ju produkterna väldigt gedigna, känns att det är bra kvalité! Vi är väldigt nöjda med allt från företag till produkter! Rekommenderas varmt!