Underhållsfri fasad. Panel med patenterad spontning.
Sök
Stäng denna sökruta.
Ahonen om Exklusiv
Robusta folk

Fantastiskt nöjda

Att familjen är fantastiskt nöjda råder det inga som helst tvivel om. Och är kunden nöjd så är OnceWall nöjda:-)

Familjen Ahonen bestående av Marie, Pekka och våra vuxna barn Linnéa 22 år och Elsa 19 år. Marie jobbar som ekonom, Pekka är hovslagare, Linnéa pluggar på högskola och bor fortfarande hemma, medan Elsa som tagit studenten är på väg att flytta hemifrån. Vi köpte huset 1995, så vi har bott i huset i 25 år.

Vi bor i utanför en liten by som heter Näsum som ligger i nord östra Skåne, väldigt nära gränsen till Blekinge. Det är en liten hästgård som ligger i ett öppet landskap helt för sig själv omgivet av åkrar och ängar längs en liten grusväg. En riktigt lantlig idyll där hästarna går och betar i sina stora hagar och det är lugnt och skönt. Det kretsar mycket kring hästar i familjen och det är framförallt den äldsta dottern Linnéa som tävlar dressyr, hoppning och fälttävlan med sina hästar.

När ni valde fasadlösning, hur tänkte ni då? Vad var viktigast? Hur gick tankarna? Vad var det som avgjorde att det blev just OnceWall?
När vi köpte huset för 25 år sedan var högsta prioritet att bygga stall och få ordning på utemiljön. Efter några år renoverade vi toalett och fräschade upp insidan av boningshuset och bytte av alla fönster (utom ett) då de var väldigt dåliga. Huset hade eternitfasad vilket i och för sig var i mycket gott skick, men såg inte så roligt ut och gjorde inte huset på något sätt rättvist. Dessutom var huset inte speciellt välisolerat och i det öppna landskapet som huset ligger i så blåser det väldigt ofta och mycket vilket gör att vi snabbt tappar värmen. Vi funderade i många år på att byta ut eterniten och isolera huset, men vad skulle vi då ha för fasad? Pekka var helt övertygad att det skulle vara träfasad för det ansåg han var det enda som passade hustypen, medan Marie var inte alls så sugen på att lägga sin semester kanske var 5:e år på att måla om huset. Ingen av oss hade på marknaden hittat något annat alternativ som kunde fungera och som vi tyckte passade vårt lilla hus ute på ängarna.
Åren gick, vi byggde ridbana, bastu, uteboxar, maskinhall och fräschade upp huset allmänt, men det blev ingen ny fasad.

I början av detta året satt Marie och funderade över planerna för sommaren. Det var i början av Coronaåret och ”hemester” var det som gällde. Pekka är ju egenföretagare och kan aldrig ta någon lägre sammanhängande ledighet under sommaren. Då dök tanken på fasadbyte upp på allvar (igen) och efter att ha Googlat på ”underhållsfri fasad” dök Oncewalls hemsida upp. Efter att tittat runt på bilderna på hemsidan och läst om fasaden beställde Marie hem provbitar. När Pekka fick det berättat för sig på var han först skeptisk, men när väl provbitarna dök upp och även han tittat på hemsidan så var han med på noterna. Vi fick väldigt bra kontakt med Niklas på Oncewall och fick även ett par adresser i närheten som hade fasaden för att se fasaden uppe på ett hus liksom ”live”. Efter att ha tittat på dessa husen var vi helt övertygade om att det var denna fasade vi skulle ha. Vi pratade med Niklas igen, mejlade bilder på vårt hus, började fundera på hur vi skulle sätta upp fasaden och vilken typ av fasad vi skulle ha.
Vårt val föll på Exklusiv, stående panel upp till takfoten och ovanför den liggandes panel. När vi skickat all info om mått och våra val så väntade vi på offerten både från Oncewall och vår lokala byggvarubutik på isolering och materialet under fasaden, hur dyrt skulle detta bli??? Men när offerterna dök upp så kunde vi konstatera att priset var rimligt och vi räknar nog snabbt hem det genom uppvärmningskostnaden drastiskt kommer att minska och vi slipper lägga pengar och tid på framtida underhåll. Valet var lätt, det blir Oncewall!!

Berätta lite om hur själva montaget/arbetet fortskridit.
Själva monteringen av fasaden är den enklaste (och roligaste) momentet i fasadbytet. Först ska man ha en bra byggställning och vi hade tur att få låna en byggställning av en bekant och så har vi även en ställningsbyggare i släkten som har hjälpt oss med det.
Sedan ska eterniten rivas och forslas till deponi, vilket är en egen procedur eftersom det inte direkt är så hälsosamt att jobba med. Vi var lite oroliga för hur vårt hus skulle se ut när vi hade rivit bort eternitfasaden och hur mycket vi skulle få riva och ta bort att det gamla materialet. Vi hade verkligen tur! Under eterniten så var den gamla reglingen och isoleringen väldigt fin vilket gjorde att vi kunde fortsätta att regla och isolera direkt ovanpå detta. Dubbel isolering och en redan rak vägg – wow!
Pekka som har varit byggledaren i detta har haft stor hjälp av den informationen som finns på Oncewalls hemsida och vi har många gånger stannat upp och funderat så att det blir rätt och snyggt. Vi ska ju kunna njuta av fasaden i många år.

Om ni fick ge tips till någon som står i begrepp att åtgärda sin fasad, vad skulle ni säga då?
Det är redan väldigt många som uppmärksammat vårt ”nya” hus, fast vi ”bara” är halvvägs. Ingen har trott något annat än att det är en träfasad och blir väldigt förvånade när vi berättar att det är PVC. Ännu mer förvånade när vi berättar att det är underhållsfritt och aldrig någonsin behöver målas!
Vi kan inget annat än rekommendera fasad från Oncewall för den har ju bara fördelar!

Berätta lite om hur ni upplever OnceWalls material, hur det är att arbeta med osv.
Materialet känns gediget, inte på något sätt plastigt eller ”billigt”. Det är lätt att jobba med.

Har ni några synpunkter på vad OnceWall kunde gjort bättre i kontakterna med er?
Vi har haft väldigt bra kontakt med Niklas och jag blev väldigt glatt överraskad när han ringde upp och frågade hur det gick för oss.
Det finns väldigt bra information på hemsidan hur man ska gå till väga i olika moment och vi vet att om vi behöver råd om montering så är hjälpen bara ett telefonsamtal bort. Pekka är envis som den finne han är  så hittills har vi fixat det med hjälp av informationen från hemsidan.

Nu när ni har en underhållsfri fasad. På vilket sätt kommer det förändra era liv?
Vi gick ju från en underhållsfri fasad till en annan underhållsfri fasad. Ingen direkt förändring gällande jobbet, men vilken skillnad på utseendet! Vi har lagt ut små glimtar av vårt jobb och resultatet på huset på sociala medier och vilken positiv respons!! De som varit på besök tycker att förändringen är enorm och tycker det har blivit jättefint.
Så äntligen har vårt hus fått den beklädnad den förtjänar. Från att varit ett av de fulaste husen i bygden förvandlas det nu till det finaste.
Och så kommer uppvärmningskostnaden att sjunka radikalt och det tar inte lång tid att räkna hem många sköna tusenlappar.

Hur skulle det kännas om ni var tvungna att byta tillbaka till er gamla fasad igen?
Åh, nej!!! Vill inte ens tänka tanken….. Nej fy, vi snarare undrar varför vi inte gjort detta mycket tidigare.

Vilka andra lösningar har ni övervägt?
Kanske vi inte riktigt tolkar frågan på rätt sätt, men om det är vilka andra fasadalternativ så tittade vi även på träkomposit, men när provbitarna kom på båda valen så tyckte vi mycket bättre om Oncewall.

Monterar ni själva eller har ni tagit in någon hjälp? Om så vad tyckte hantverkaren?
Vi har valt att montera själva. Pekka är händig och med hjälp av familj och vänner så har det gått förvånansvärt bra och mycket snabbare än vad vi hade trott.
Eftersom Pekka inte har speciellt mycket ledighet som egenföretagare och ett redan tungt fysiskt arbete så sa vi att det får ta den tid det tar och en sida i taget och pausa en stund innan vi tar nästa vägg.
Första sidan tog en vecka och därefter flyttades byggställningen raskt till nästa sida och påbörjades omgående och efter tre veckor så har vi gjort halva huset….
När man ser resultatet så vill man liksom bara vidare. Visst har vi stupat i säng efter en lång arbetsdag och haft ont i hela kroppen, men vilken lycka det är när man kan njuta av resultatet och känna att vi helt klart gjort rätt val!

Det som kvarstår är att flytta ut fönsterna och plåtarbetet kring dessa, men vi har valt att göra detta på alla fönstren när vi gjort hela fasaden klar.
Nu när fasaden blivit så fin så ser vi också att grunden behöver fixas till, taket behöver bytas och en farstukvist på huvudentrén. Men, men det tar vi något annat år.