Vindstopp
Med en viktig funktion

Vindduk, vindpapp, utegips etc.

Vinddukens funktion är att hindra luft från att blåsa in i isoleringen och därmed förstöra isoleringsförmågan hos denna. Att montera en vindduk utanför isoleringen är mycket viktigt för isoleringsförmågan och något man alltid gör vid tilläggsisolering om inte tillverkaren av isoleringen säger annorlunda. 

Vindpapp fungera som en effektiv barriär mot drag. Den är speciellt utformad för att förhindra att luft tränger igenom materialet och på så sätt skyddar den byggnaden från vindens påverkan. Detta är av avgörande betydelse för att bibehålla en bekväm inomhustemperatur och förhindra energiförluster.

Vindpapp har en lång och betydelsefull historia inom byggindustrin. Materialet har använts i flera århundraden och har varit en viktig del av byggnader sedan slutet av 1800-talet. Dess användning har varit särskilt värdefull för att tätning konstruktioner mot drag och för att förhindra att isoleringsmaterial rör sig.

Kompletterar isolering

Det är viktigt att förstå att vindpapp inte primärt fungerar som isoleringsmaterial. I stället fungerar det som en tätning som kompletterar andra isoleringsmaterial. Vindpappen är utformad för att tätas runt byggnadens stomme och fungerar som en barriär för att hålla kall luft ute och varm luft inne.

En intressant aspekt är att vindpapp har förmågan att släppa igenom vattenånga. Detta är en viktig egenskap eftersom det bidrar till att förhindra fuktproblem inuti väggarna och taket, vilket kan vara skadligt för byggnadens struktur och inomhusmiljö.

 

Vindskydd, vindpapp, vindstopp, vindduk för yttervägg eller utegips är olika namn på material som hindrar lufta att blåsa in oi isoleringen.

Det är alltid viktigt att vara noggrann när vindskyddet för ytterväggen monteras. Det skall både vara ett extra skydd mot väta utifrån samtidigt som det skall hindra luftombyte i isoleringen.

Val av material och installation

När det gäller val av vindpapp och hur den ska installeras är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer. I allmänhet placeras vindstoppet utanför isoleringen, direkt på stommen, men det finns undantag där det kan placeras mellan isoleringslagren. Valet av material, till exempel gips, vindduk eller tjärpapp, kan variera beroende på projektets specifika behov.

Det är viktigt att notera att olika material kan vara mer eller mindre tidskrävande att installera. Vindpapp är känt för att vara tåligt och snabbt att montera, vilket kan vara en fördel i byggprojekt där effektivitet är viktigt.

När det gäller vilken typ vindduk, vindpapp eller utegips som bör användas samt hur denna skall monteras så hänvisar vi till tillverkarnas rekommendationer. Som en riktlinje så bör oftast någon form av vindskydd monteras.

Normalt så sitter vindstopp utanför isoleringen, direkt på stommen, men det finns fall där den sätts emellan isolerlagren. Kolla med tillverkaren av just din vindduk och eventuell isolering. Vilken typ eller märke som används är beroende på tycke och smak och val bör göras efter förutsättningarna på just det objekt som skall kläs. Några typer är gips, vindduk eller tjärpapp. De fyller alla samma funktion men de är väldigt olika i hur det är att arbeta med dem. Tjärpappen torde vara den mer ovanliga av dem och utegips den mest tidskrävande att montera. Vindpapp är tålig och snabb att montera. Vindskydd består av polypropen som laminerats med en polyetenfolie.

Gratis provbitar

Vill du också få en robust fasad som håller över tid?
Tveka inte!

Utegips som vindstopp

Norgips / Gyproc eller liknande har utvändiga system med utegips som hjälper till att skapa en  fuktsäker och vindtät byggnad. Denna vindspärr monteras alltid på den kalla sidan av konstruktionen, dikt an reglarna och isoleringen och fungerar som det andra skiktet i en tvåstegstätad fasad. 

För att uppfylla kraven för en fuktsäker och vindtät byggnad måste vindspärren bestå av ett lufttätt material och vara diffusionsöppet samt gärna ha en funktion som vindavstyvning, det vill säga att hjälpa till att staga upp byggnaden mot vindens påverkan. Skivorna monteras i 1-2 lager på en trä- eller stålstomme. Trästommen ska ha ett max fuktinnehåll på 20% när konstruktionen stängs, vilket betyder när invändig ång- och luftspärr har installerats. Avståndet mellan reglar och kortlingar ska inte överstiga 600 mm. Skivorna monteras antingen vertikalt eller horisontellt och skarvar som inte är understödda ska tätas med hjälp av tätningslist.

FAQ om vindpapp

Vanliga frågor och svar

Ingen skillnad. Kärt barn har många namn. Det är alltså samma sak som avses. I vissa fall kan vindpapp syfta på den gamla typen av vindpapp som är en tjärpapp som är mycket ömtålig. Alla fungerar som vindskydd vid yttervägg.

Det är beroende på vad man söker. En gips är brandskyddande medans en vindduk är väldigt snabb att montera. Så för att kunna svara på detta måste man först klargöra vad man vill uppnå. Genom att läsa på och öka sin kunskapsnivå så blir valet ofta ganska enkelt.

Svaret är att du måste få helt tätt i skarvar, vid fönster och dörrar. Också vid genomföringar är det extra viktigt att vara noggrann. HUR du får absolut tätt är en annan femma. Om du exempelvis klämmer hela vindduken mellan två reglar så är detta fullgott ut tätsynpunkt. Men vid vertikala skarvar och vid genomföringar så är det ofta väldigt smidigt att använda tejp anpassad för vindduk. Tänk på att detta är en speciell tejp som skall användas, en tejp som är åldringsbeständig. Glöm inte att också tejpa runt alla fönster och dörrar.