Underhållsfri fasad. Panel med patenterad spontning.
Sök
Stäng denna sökruta.
OnceWall
Nej det är inte en komposit

Komposit, vad är komposit?

Oncewall är ingen komposit då den är gjord av 100% vinyl som kan återvinnas upp till 8 gånger. Komposit är en term som används för att beskriva material som är tillverkade av två eller flera olika komponenter som har kombinerats för att skapa en ny, unik egenskap. Materialen används ofta inom olika industrier, inklusive bygg-, transport-, och luftfartindustrin.

Det finns många olika typer av kompositmaterial, och de kan vara gjorda av ett brett spektrum av olika material såsom träfibrer, kolfibrer och plast. De olika materialen kan kombineras på olika sätt för att skapa material med specifika egenskaper, som styrka, tålighet, vikt, hållbarhet och estetik.

En annan typ av kompositmaterial är glasfiber, som består av glasfibrer som är sammanbundna med en polymer. Glasfiber används ofta inom luftfartindustrin för att tillverka strukturella delar av flygplan, eftersom det är starkt, tåligt och lätt.

Träkomposit

Träfiber

Ett annat exempel är träfiberkomposit(Läs en jämförelse här), som består av träfibrer som är sammanbundna med en polymer (plast). Exempel på innehåll kan vara cirka 60% träfibrer, 30% plast och 10% tillsatser som bindmedel, pigment och UV-skydd. Detta material kan användas till att tillverka träimitationer, till exempel terrassgolv, fönsterbågar och dörrkarmar.

Sammansättningen kan variera lite beroende på märke och produkt. Ofta tillverkas materialet av cirka 90% återvunna produkter, men tyvärr kan det inte återvinnas när den ska bytas ut eftersom det inte finns något insamlingssystem för det. I stället lämnas det in på återvinningscentral för energiåtervinning.

En annan nackdel är att materialet behöver plats för att röra sig (svälla), den väger mer än PVC-panelen, den finns i mörka kulörer som ändrar nyans efter montering.

Gratis provbitar

Vill du få en fasad som presterar fantastiskt?
Tveka inte utan klicka hem dina egna prover nu direkt!

Kolfiber

Kolfiber är ett material vars bas utgörs av tunna kolfiberstrådar som är vävda eller tvinnade till mattor, vävar eller band. Dessa material används i samband med epoxi-, poly- eller vinylester för att skapa konstruktioner som är lätta och samtidigt starka, och som finns i en mängd olika applikationer såsom bilar, båtar, cyklar, fiskespön, rullar, flygplan och golfklubbor. 

Kolfiber är en mer avancerad materialtyp jämfört med glasfiber på grund av dess högre styvhet samt lägre vikt, men det är samtidigt också mer känsligt mot slagbelastning. Därför är det vanligt att kombinera kolfiber med aramidfiber för att öka slagtåligheten. Kolfiber har blivit mycket populärt inom industrin, särskilt inom laminat och flygplanstillverkning, på grund av dess höga styvhet och motstånd mot rost. Dessutom används det i medicinsk teknik och motorsport.

Vad är komposit? En komposit är en blandning mellan flera olika material

FAQ

Vanliga frågor och svar

Komposit är en materialblandning som består av två eller flera olika material som har kombinerats för att få en ny, unik egenskap. Det finns många olika typer av kompositmaterial, men de flesta består av en matrix (det material som omger de andra materialen) och en förstärkning (det material som ger styrka och hållfasthet).

Ett exempel är glasfiberarmerad plast, som består av en matrix av plast och en förstärkning av glasfiber. Glasfiberarmerad plast är starkt och hållbart, och används ofta i tillverkningen av båtar, flygplan och andra komplexa strukturer.

Andra exempel inkluderar betong, asfalt, träkomposit och karbonfiberarmerad plast. Materialen används ofta där hög styrka, låg vikt och god hållfasthet är viktigt.

Kompositmaterial har ofta fördelar jämfört med traditionella material, såsom stål och betong . De är oftast lättare och har högre styrka och hållfasthet per viktenhet, vilket gör dem idealiska för tillämpningar där låg vikt är viktigt, såsom flygplan och bilar. Andra exempel är komposit panel som är mindre bra att ha som panel på vägg men som ofta kan fungera fint som trall på trädäck. Rätt sak på rätt plats helt enkelt.

Det är alltså viktigt att notera att kompositmaterial inte alltid är det bästa valet för alla tillämpningar. De kan vara svårare att bearbeta än traditionella material, och de kan också vara dyrare att tillverka. Dessutom kan vissa material ha begränsad hållbarhet eller behöva specialhantering under tillverkning och användning.

Således är det viktigt att väga fördelarna och nackdelarna mot andra material när man väljer material för en viss tillämpning. En nackdel med dessa material är att de ofta är väldigt svåra eller omöjliga att återvinna.

När det kommer rapporter likt denna från Luftfartsveket 2022:”Luftfartsverket varnar i en färsk rapport att kompositer kan vara lika hälsofarliga som asbest. Dammpartiklarna som frigörs när materialet går sönder eller brinner kan orsaka liknande skador som asbestfibrer i lungvävnad och på huden.”  Så påvisar dessa rapporter ofta faror med högteknologiska produkter likt kolfiber och liknande. Produkter där fibrerna är problemet. När det kommer till mer basala kompositer likt fibercement så är farorna med dessa kompositer snarare att de har en komponent likt ”kvarts” som när den blir damm skapar hälsoproblem.

Arbetsmiljöverket om kvarts: Damm som innehåller kvartspartiklar är en hälsofara och finns på många arbetsplatser, till exempel där sten krossas eller sågas. Den 2 november 2015 började nya föreskrifter om kvarts-stendamm i arbetsmiljön (AFS 2015:2) att gälla. Där finns det krav om att dokumentera riskbedömning och vilka åtgärder som ska genomföras. Läs mer på deras sida om kvartsdamm