Underhållsfri fasad. Panel med patenterad spontning.
Sök
Stäng denna sökruta.

Tålig liggande panel i Lysekil

I Lysekil har detta hus fått ny fasad i form av Västkustpanelen. Ett fasadalternativ som med sin breda och robusta form, är en väldigt tålig liggande panel. Sällan har väl ny panel gett ett större lyft åt en byggnads utseende. Riktigt riktigt snyggt. Med ett läge bara ett stenkast från västerhavet så är valet av fasad väldigt viktigt och nu kommer huset att vara skyddat mot vädrets makter under många år framöver. Lycka till säger vi!

Innan huset fick ny och extra tålig liggande panel

Den nya liggande panelen har monterats. Tålig och extra robust.

Robust underarbete

Här monteras extremt tålig liggande panel i form av Västkustpanelen.

Liggande panel och belysningsarmaturer

Med belysning kan man verkligen lyfta en fasads utseende och här ser vi en armatur som framförallt ger ett fint ljus neråt och som vid denna liggande panel kommer att skapa ett lite dramatiskt intryck. Se mer inspiration på fasadbelysning här och vill du mer inspiration av mer exempel på liggande panel.

Tidslinje och milstolpar

1920-talet: Funktionalismens början

Funktionalismen, eller funktionalistisk arkitektur, började ta form under 1920-talet. Det var under denna period som arkitekter som Le Corbusier och Mies van der Rohe började skapa byggnader som betonade funktion och enkelhet.

1930-talet: Funkishusets storhetstid

Under 1930-talet blev funktionalismen en populär arkitektonisk stil, särskilt i Skandinavien. Funkishusets guldålder varade från mitten av 1930-talet till början av 1950-talet. Under denna tid byggdes många ikoniska funktionalistiska byggnader, som Villa Mairea i Finland av Alvar Aalto och Villa Tugendhat i Tjeckoslovakien av Mies van der Rohe.

1950-talet och framåt: Funktionalismens påverkan på samtida arkitektur

Efter 1950-talet började funktionalismens popularitet att minska, men dess influenser kan fortfarande ses i samtida arkitektur. Många moderna byggnader har tagit till sig funktionalismens principer om enkelhet och funktionalitet. Det var också i denna tid som man började använda tålig liggande panel typ OnceWall för första gången.

Stenskivor som är på väg att få tålig liggande panel från OnceWall
Stenskivor som är på väg att få tålig liggande panel från OnceWall

Modernismens rötter

Modernismen är en arkitektonisk stil som uppstod i början av 1900-talet och var en reaktion mot den historiebundna arkitekturen och dekorationen som var vanlig under 1800-talet. Funkishusets rötter kan spåras till denna modernistiska rörelse som betonade funktionalitet, enkelhet och rena linjer.

Bauhaus-skolan

En viktig del av modernismens rötter var Bauhaus-skolan, som grundades i Tyskland 1919 av Walter Gropius. Bauhaus-skolan kombinerade konst och teknik och uppmuntrade sina studenter att designa funktionella, enkla och samtidigt estetiskt tilltalande byggnader. Bauhaus-stilen kom att influera arkitektur och design över hela världen och var en av de viktigaste inspirationskällorna för funktionalismen.

Vad är ett funkkishus?

Ett funkkishus är en byggnad som följer arkitektoniska principer från modernismen, med fokus på funktionell design, enkelhet, och renhet i form och material.

Vilka är de viktigaste arkitektoniska principerna för ett funkkishus?

De viktigaste arkitektoniska principerna är funktionell design, enkelhet, renhet i form och material, samt effektiv användning av teknik och material.

Vilka arkitekter har varit inflytelserika inom funkkishusets utveckling?

Några inflytelserika arkitekter inom funkkishusets utveckling är Le Corbusier, Mies van der Rohe, Alvar Aalto och Walter Gropius.

Hur har funkkishus påverkat stadsplanering och bostäder?

Funkkishusets arkitektur och designprinciper har påverkat stadsplanering och bostäder genom att prioritera yteffektivitet, hållbarhet och en funktionsbaserad design.

Vilka är några kritiska synpunkter på funkkishusets arkitektur?

Kritiska synpunkter på funkkishusets arkitektur inkluderar estetiska motsättningar, funktionell begränsning och en kulturell inverkan som kan leda till homogenisering av arkitekturen.

Relaterat

Fasad för attefallshus

Att välja rätt fasad till ditt attefallshus kan göra en stor skillnad, inte bara estetiskt utan också för husets livslängd