Sök
Stäng denna sökruta.

Stormgrå med plåtbleck

Utanför Göteborg hittar vi denna lilla redskapsbod med stormgrå Sverigepanel och plåtbleck kring dörr och knutar. Man har också tillverkat en plåt nedanför den tryckimpregnerade rampen som leder bort vatten och som erbjuder en fin anslutning.

Med plåtbleck både runt dörren och plåtbleck vid knutarna så kommer detta vara underhållsfritt under många år framöver. Notera också den vita avslutningen upp mot undertaket som ger en mjuk övergång.

Här kan du se mer om att montera plåtbleck.

Plåtbleck och plåtdetaljer är stiligt

Ofta väljer man att göra en del plåtarbeten i samband med OnceWallinstallationer. Läs mer om plåtslagarens arbete med fönstersmygar och annat här.

Plåtens historia

Takplåtens historia är en fascinerande resa som sträcker sig tillbaka till antikens Grekland och Rom. Där användes tunna plattor av koppar och bly för att täcka tak på offentliga byggnader och palats. Under medeltiden föredrogs tegel och sten som takmaterial, men takplåten återvände till popularitet under renässansen i Europa. Metallplattor av bly, koppar och zink blev det föredragna materialet för att täcka tak på kyrkor, palats och herrgårdar.

I Amerika blev takplåt populärt under 1800-talet. Tack vare industriell tillverkning och förbättrade transportmöjligheter kunde takplåt produceras i stora mängder och skeppas till byggarbetsplatser runt om i landet. Tidiga takplåtar var gjorda av galvaniserad stålplåt och rullades ofta ut på plats. Dessa tak var snabba att montera och blev en favorit för industriella och kommersiella byggnader.

Under 1900-talet utvecklades takplåtstekniken ytterligare med introduktionen av aluminiumtakplåtar. Aluminiumplåtar var lättare och mer motståndskraftiga mot korrosion än stålplåtar, vilket gjorde dem till ett populärt val för bostadsbyggande. På mitten av 1900-talet började takplåtar tillverkade av andra material, såsom asbestcement, också att bli populära. Dessa plattor var lätta och hade en imponerande motståndskraft mot brand och väder. Tyvärr visade det sig senare att de utgjorde en fara för människors hälsa och förbjöds på många platser runt om i världen.

Idag används en mångfald av material för takplåtstillverkning, inklusive stål, aluminium, koppar, zink och plast. De flesta takplåtar tillverkas genom att plåten rullas ut i önskad form och sedan klipps eller pressas i den slutliga formen. Modern takplåt är designad för att vara lätt, hållbar och miljövänlig. Denna utveckling har gjort takplåten till ett pålitligt val för takkonstruktioner av alla slag och fortsätter att spela en viktig roll inom byggindustrin.

Relaterat

Beige panel på mindre villa

När man tänker på hemförvandlingar, föreställer man sig ofta omfattande projekt som kräver tid och betydande investeringar. Men ibland är

Tillbyggnad av hög klass

Tillbyggnad av hög klass

När det gäller att förvandla ett hem till ett arkitektoniskt mästerverk, är det detaljerna som gör skillnaden. I detta kundprojekt,