Eternit
Vad gör man?

På gammal eternit med asbest?

OnceWall är ett lätt material så det går alldeles utmärkt att först fästa glespanel för att därefter montera OnceWall.

Så det går fint att montera utanpå den gamla fasaden. Så länge det görs säkert i ett arbetsmiljöperspektiv och att C/C avståndet mellan glespanelen blir ca 40cm så är det inga problem att montera OnceWall utanpå gammal panel. 

Olika typer av fasadmaterial, här eternit Det går fint att montera på gammal eternitfasad

Att sanera själv

Förebyggande arbete innebär att man till exempel ska vattenbegjuta eternitskivor på tak och fasader och sedan ta ner dem så helt som möjligt, samt att man ska använda halvmask med P3-filter, skyddshandskar och skyddskläder av engångstyp. Se under rubriken ’Förebyggande – så här ska man arbeta’ för mer information.

Asbesthaltigt material som är bundet dammar normalt inte mycket så länge man inte hanterar eller rivs i det. Men när man hanterar eller rivs i asbesthaltigt material, som när man sågar, slipar, gör hål eller borrar, frigörs stora mängder fibrer och höga asbesthalter bildas i luften. Även högtryckstvättning, tryckluftsblåsning, blästring, målarskrapning, stålborstning, rotborstning, rengöring med sotarutrustning och rengöring av ventilationssystem kan frigöra asbestfibrer i farliga halter. Asbest är därför en hälsorisk vid ombyggnad, reparation och rivningsarbete.

Om man som privatperson väljer att sanera asbest själv, innan man anlitar en hantverkare, måste man förvissa sig om att saneringsarbetet är utfört på ett sådant sätt att asbestdamm inte finns kvar. Vid större saneringsarbeten eller mer komplicerade fall rekommenderar vi att man istället anlitar ett företag som har tillstånd från Arbetsmiljöverket att arbeta med asbest. Det är inte privatpersoner som behöver tillstånd, utan det är saneringsföretaget som måste ha tillstånd och följa bestämmelserna om asbest.

Läs mer på arbetsmiljöverket om att sanera (Arbetsmiljöverket)

Läs även på denna sida om förebyggande arbete (Arbetsmiljöverket)

Här kan du läsa om hur familjen Ahhonen sanerade sin eternitfasad

Gratis provbitar

Fasad med eternitens hållbarhet men utan dess nackdelar
Fasad för generationer!

Hur farligt är eternit?

Asbest är en naturlig mineral som består av tunna fibrer som kan andas in och fastna i lungorna.  Asbest är en mycket farlig substans som kan orsaka allvarliga sjukdomar likt cancer i lungor och andningsorganen. 

Det är asbestfibrerna som orsakar irritation och skador på lungvävnaden när de andas in. Det är viktigt att undvika att andas in asbestfibrer, och att hantera material som innehåller asbest på ett säkert sätt. Över tid kan detta leda till svåra sjukdomar likt mesoteliom (en form av cancer som påverkar pleurahinnan, en membran som skyddar lungorna) . 

Får man plocka ner asbestplattor?

Ja det finns inga restriktioner för privatpersoner att sanera asbest men vi rekommenderar absolut att man följer de regler och de instruktioner som gäller proffessionella sanerare. Så att högsta möjlighet säkerhet bibehålls. 

Om man som privatperson väljer att sanera asbest själv, innan man anlitar hantverkare, måste man förvissa sig om att saneringsarbetet är utfört på ett sådant sätt att asbestdamm inte finns kvar.

Hur slänger man eternit?

Asbesthaltigt avfall som uppstår vid rivning eller renovering ska samlas i täta förpackningar, till exempel plastsäckar som försluts och märks med en varningstext som innehåller ordet ”Asbest”. Avfallet lämnas på en avfallsanläggning som tar emot detta avfall, ibland mot en särskild avgift. Det absolut vanligaste är att man deponerar materialet, alltså att man gräver ner den. 

Kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning för mer information. Har du större mängd du behöver bli av med så kan du exempelvis lämna detta till Sysav som har två styckenanläggningar i Skåne. Dels i Malmö och en i Ystad.Priset för att lämna eternit på avfallsanläggning är 1 325 kronor per ton inklusive moms från den 1 januari 2023.

Eternit

Uppfinning

Efter att Ludwig Hatschek uppfann eternitskivor i Österrike spred sig materialet snabbt över hela Europa och resten av världen. Under 1920-talet började eternitskivor användas för tak i bostadsområden och industribyggnader i USA och andra delar av världen. Under andra världskriget användes eternitskivor i stor utsträckning för att täcka bomber och skyddsrum.

 

Expansionen inom byggindustrin

Under efterkrigstiden fortsatte användningen av eternitskivor att expandera, särskilt i länder med hög industrialisering och urbanisering. Eternitskivor var billiga och lättillgängliga, vilket gjorde dem till ett populärt val för tak och väggar i både bostads- och kommersiella byggnader.

Tekniska innovationer och förbättringar

Under 1950- och 60-talet utvecklades nya tekniska innovationer som gjorde eternitskivor starkare och mer motståndskraftiga mot fukt och brand. Exempelvis användes nya cementblandningar och asbestfibrer i mindre mängder för att göra eternitskivor lättare och mer hållbara.

Historiska hälsorisker

Under 1960-talet började forskare identifiera hälsorisker kopplade till asbest. Det visade sig att asbest kunde orsaka allvarliga hälsoproblem som lungcancer, asbestos och mesoteliom. Eftersom eternitskivor innehöll asbest var de en gång ett populärt val för byggindustrin, men det har visat sig att de kan vara farliga för både arbetare och boende i byggnader som innehåller eternit. 

Som en följd av farorna med asbest har många länder infört strikta säkerhetsrutiner och skyddsåtgärder för arbetare som hanterar eternitskivor eller andra byggmaterial som innehåller asbest. Säkerhetsrutinerna innefattar skyddskläder, andningsskydd och särskilda avfallshanteringssystem.

Byte av eternitfasader

FAQ om eternit

Vanliga frågor och svar

Asbest är en mycket farligt och kan orsaka allvarliga hälsoproblem när det insandas. Det är en känd cancerogen och ämnet kan orsaka lungcancer. Symtom kan ta många år innan de visar sig. Det bästa är att undvika exponering så mycket som möjligt. Man skall inte vara rädd men man bör vara medveten.

Asbest är en grupp av silikatfibrer som används i byggnadsmaterial och andra produkter. Det finns två huvudtyper av asbest: krysotil (vitasbest) och amfibol. Krysotil asbest är den vanligaste typen och det har långa och böjda fibrer. Amfibol asbest har långa och raka fibrer. Det finns flera undertyper av amfibol asbest, såsom krokidolit (blå asbest), amosit (brun asbest), antofyllit, aktinolit och tremolit. Asbestfibrer är inte synliga med blotta ögat, så det krävs ett mikroskop för att identifiera dem. Regler och krav följer samma för båda typerna.

Asbest är en grupp av silikatfibrer som användes i många byggnadsmaterial och produkter under en längre tid. I många hus kan det finnas asbest på följande ställen:

  • Kakel- och fogfix
  • Klinker- och fogfix
  • Asbestcementskivor (eternitskivor) på tak, fasader, balkonger, bakom elskåp, soprum och i väggar
  • Fönsterkitt och fog
  • Plastmattor och golvplattor
  • Mattlim och svartlim
  • Tätmassor och fogmassor
  • Rörisolering
  • Ventilation (trummor, aggregat, kanaler)
  • Fönsterbänkar och skivor
  • Värmepannor, kakelugnar och rökgångsanslutningar
  • Gasspisar och strålskydd på skåpsidor mot spisen

Det är viktigt att vara medveten om att asbest kan finnas på dessa ställen och vidta lämpliga åtgärder för att hantera det på ett säkert sätt.

För att fastställa om det finns asbest i ett material eller damm, måste man ta prover och skicka dem till ett laboratorium för analys. Dessa analyslabb har tillstånd från Arbetsmiljöverket och har utrustning för att identifiera asbestfibrer i proverna. Det är viktigt att använda laboratorier med rätt tillstånd, eftersom det krävs speciell kompetens och utrustning för att säkert och korrekt identifiera asbest.

Eternitskivor är byggmaterial som innehåller asbest och har använts för tak, fasader och andra byggnadsdelar.

Asbest kan orsaka lungsjukdomar som asbestos, lungcancer och mesoteliom när man utsätts för asbestdamm.

Eternitskivor förbjöds i Sverige 1982 på grund av de hälsorisker som asbest orsakar.

Eternitskivor måste hanteras och avlägsnas av certifierade företag enligt strikta säkerhetsrutiner för att minimera exponering för asbest.