Underhållsfri fasad. Panel med patenterad spontning.
Sök
Stäng denna sökruta.
Startprofilen

Startprofilen

Startprofilen är den profil som väggens allra första panelbräda fästs i. Panelbrädor ställs normalt sett i varandra men eftersom den första inte har någonting att fästa i så sätter man en list med en kant på som den första panelbrädan kan fästa i.

Startprofilen sätts nederst på väggen om du skall ha liggande panel och den sätts vertikalt alldeles intill hörnprofilen om det är så att du vill ha din klädsel stående.

Startprofilen fästs med en skruv ca 4 cm från ändarna och sedan med ca 40 cm mellanrum däremellan. Avsluta startprofilen ca 5 mm från hörnprofilen för att lämna plats för eventuell materialutvidgning vid väldigt varm väderlek. Förborra gärna.

Hur högt upp från nederkanten du sätter startprofilen beror lite på hur långt ner du vill att panelbrädorna skall sticka. Om du sätter den kant i kant så kommer panelen att sticka ner ett par centimeter och om du sätter den nedanför så kan du få panelen ca 4 cm nedanför den gamla panelen. Kant i kant brukar vara ganska lagom men det är en smaksak och kan ändras efter förutsättningarna. Se bara till så att inte panelen hamnar för långt upp eftersom det då kan komma fukt på väggen bakom vilket inte är bra.

Läs produktblad här:

I botten av glespanelen

I och med att panelen sticker ett par centimeter nedanför startprofilen och då skapar en perfekt droppkant så kan du med fördel sticka ner glespanelen en bit för långt, snörslå, skruva upp startprofilen och därefter ta en Fejn och enkelt kapa av de lite för långa glespanelerna efteråt. Bilden nedan visar hur det ser ut innan man kapat av de för långa glespanelerna