H-profilen

H-profilen

H-profilen används när du har en vägg som är längre än de liggande panelbrädor du använder. Du monterar lämpligtvis H-profilen i centrum av väggen alternativt symmetriskt under fönster, över dörrar eller liknande. Att den blir symmetriskt satt är viktigt.

Monteras lämpligen med skruv var 30:e cm. Sätt skruven mot mitten innanför den lilla linjen som markerar där panelerna skall sluta. H-profilen sätts innan startprofilen så att eventuellt vatten som blåser in i profilen har fri lejt ut i nederkant. Startprofilen monteras sedan mellan H-profilen och hörnprofilen i knutarna.

Produktblad H-profilen:

Här är det lite tight med att få plats att skruva panelerna så en regel till under H-profilen hade varit önskvärt.

En H-profil är ett stabilt sätt att skarva paneler och det passar fint på väggar som har symmetri. Är det udda mått över väggen och osymmetriskt placerade dörrar och fönster så kan det ibland vara lämpligt att välja någon annan lösning.

Tillgängliga skarvlösningar

H-profil

Sätt dubbel gles bakom

För att ha gott om virke att skruva i så rekommenderar vi att du sätter ihop två 28×70 eller liknande som underlag för H-profilen.

Det är möjligt att bara ha en 70mm bred gles bakom men med lite mer virke så blir installationen lite mer robust bra med plats för panelens skruv.

H-profilens placering

H-profilen på väggen så rekommenderar vi att du försöker få den så symmetriskt som möjligt. Det brukar bli bäst.

Självklart så skall mängden spill, montagehastighet och annat vägas in men ofta är symmetri bra och ofta så kan det vara en god idé att sätta skarvprofiler över och under fönster snarare än emellan. Men ingen regel utan undantag.

Ofta är gavlar under 10m i bredd och då är det ofta väldigt smidigt att helt enkelt sätta en H-profil mitt på väggen.

Exempel från verkligheten

Skarvhylsor istället för H-profil

Ändspontat istället för H-profil