Underhållsfri fasad. Panel med patenterad spontning.
Sök
Stäng denna sökruta.
Rengöring

Fasadtvätt - rengöra OnceWall

En stor anledning till att man väljer OnceWall är att man vill slippa  målning och allt annat tidsödande underhåll som de flesta andra fasader kräver. Men en fasadtvätt då och då är inte fel.

1: Använd aldrig medel med slipmedel i. Det kan vara frestande då det kortsiktigt blir väldigt fint men det skapar små osynliga repor i fasaden som gör att smuts enklare får fäste i framtiden.

2: Var försiktig med kemikalier. Det är ett tåligt material men var ändå alltid försiktig och prova alltid på en liten yta innan du går på hela huset. Använd aldrig medel som innehåller nitrater och heller inga lösningsmedel likt lacknafta eller aceton.

3: Tvätta husfasaden är extra lämpligt att göra då det varit regnigt och fuktigt en tid. Detta kan ofta göra ditt arbete än lättare.

4: Använd inte grova svampar eller grova borstar då detta riskerar att skapa repor i fasaden.

5: Om du använder högtryckstvätt eller vattenslang när du tvättar fasaden, se då till att du spolar bort ifrån profiler och överlapp. Om du bara gör detta så undviker du att det kommer vatten innanför klädseln och att profiler skadas.

6: Använd ljummet vatten

Rent och fint efter fasadtvätt.

Vid mindre nedsmutsning

Du tar helt enkelt tar en stor fiberduk eller liknande och torkar lätt av din fasad. Skulle smutsen sitta lite mer fast så kan du tvätta av den lite lätt med såpa och vatten, eller med rengöringsmedel du köper av OnceWall direkt. Vill du ha en lämplig fasadborste så har vi riktigt bra borstar till bra pris.

Om man jämför med de medel som används vid fasadtvätt av träfasader, så är tvätten av en OnceWall fasad betydligt mer miljövänlig och skonsam för både dig och din plånbok. Det sitter inte lika hårt fast helt enkelt.

Om väldigt smutsig

Skulle det vara så att fasaden av någon anledning blivit kraftigt nedsmutsad så kan högtryckstvätt användas om detta görs med försiktighet.Om du använder högtryckstvätt så håll en bit från väggen och använd INTE rotormunstycke, för säkerhets skull. Skulle det vara så att du av någon anledning fått extra kraftig mögelpåväxt så kan du prova att ta en handspruta med 25% vinäger i och spraya på fasaden, vänta 10minuter och torka sedan av.

Avjoniserat vatten

Ett väldigt bra sätt att rengöra OnceWall på är att använda avjoniserat vatten (destillerat) och teleskopborste. 

Filterbehållare och borste kan ofta hyras hos maskinuthyrare och du slipper hyra skylift eller liknande. Bara att koppla på en vattenslang och börja tvätta. Perfekt för att även ta fönstren i samma veva. Samma teknik som fönsterputsarna använder vid höga fönster och fasader. Beprövat och effektivt. Fungerar ända upp till 18 m!

Våra skötselråd hittar du här:

Generella råd vid fasadtvätt

Oavsett vilken fasad du har så är det ofrånkomligt att den blir lite smutsig av damm, mögel, alger och förorenat regn. För att avlägsna smutsen så behöver fasaden tvättas och det är här som en fasad från OnceWall blir extra trevlig då smutsen inte fastnar på samma sått som på andra fasader.


För att hålla fasaden vid god vigör så rekommenderar vi att du tvättar av huset vid behov och även om du kanske inte tänker på att det behövs. Fördelen med att regelbundet gå över huset är att du håller det i absolut bästa skick och att du får en årlig översyn där du lär känna ditt hus.

OnceWallvänliga vätskor

 • Såpa
 • Saltsyra
 • Ättika
 • Citronsyra
 • Fosforsyra
 • Bensin(Rengöringsbensin)
 • Oxalsyra
 • Salpetersyra
 •  Vinäger

Detta är en riktlinje baserat på de kemiska egenskaperna hos materialet. Tänk på att alltid vidtaga stor försiktighet då starka medel används på fasaden.

För att uppnå bästa möjliga resultat med fasadtvätt

Guide till användande av JAPES Fasadtvätt.
 1. Späd fasadtvättmedlet med vatten i ett lämpligt kärl
 2. Vid utomhusbruk: Fukta ytan med vatten och applicera utspädd fasadtvätt på en begränsad yta
 3. Använd lågtrycksspruta, borste eller tvättsvamp
 4. Låt verka upp till 10 minuter och bearbeta därefter ytan med borste eller tvättsvamp, upprepa vid behov
 5. Arbeta nerifrån för att undvika ränder av rinnande rengöringsmedel
 6. Skölj noga med vatten
 7. Vid inomhusbruk: Applicera utspädd fasadtvätt med trasa eller skursvamp och bearbeta ytan
 8. Vid hårt sittande smuts, låt verka några sekunder och bearbeta ytan igen
 9. Torka ytan noga med en fuktig trasa.

Obs! Om det finns angrepp av påväxt rekommenderas först behandling utomhus med Grön-Fri eller Prick-Fri.

OnceWall vs högtryck vid fasadtvätt

Här kan du se en demonstration vi gjort med en väldigt kraftig högtryckstvätt med rotormunstycke. 

Detta för att påvisa att OnceWall klarar även extrem hantering. 

Observera: Denna extrema hantering är ingenting vi rekommenderar och även om inga synliga skador kunnat påvisas så kan detta inte uteslutas. Detta är enbart gjort i utbildningssyfte, för att få en referens till hur det beter sig i verkligheten. Tillbaka till skötselsidan

FAQ om

Fasadtvätt kan användas på en mängd olika material, inklusive trä, puts, tegel, plåt och även inomhus för möbler och golv.

Låt fasadtvättmedlet verka i upp till 10 minuter innan du bearbetar ytan och sköljer av det med vatten.

Ja, fasadtvätt kan användas för att rengöra måttligt nedsmutsade ytor både inomhus och utomhus.

Känsliga växter bör täckas när du använder fasadtvätt för att undvika eventuella skador.

Högtryckstvätt kan användas, men bör undvikas om ytan kan ta skada eller om vatten riskerar att tränga in i konstruktionen.