fbpx
Takutsprång
När man går hela vägen

Detaljer som gör skillnad

En takfot klädd med OnceWall är ett mycket bra val om du vill ha tid till annat än att måla .

När du väljer OnceWall istället för trä, så får du många fördelar. Då denna del av huset ofta kan anses vara separat så är det möjligt att göra takanslutningen i underhållsfri OnceWall panel, samtidigt som du har en klädsel av trä eller något annat material.

Att måla upp under takfoten var tionde år är dyrt, besvärligt och väldigt tidskrävande. De allra flesta håller nog med om att det är väldigt skönt att slippa underhållet av just takfoten. Vår rekommendation är att sätta OnceWall simspanel och låta plåtslagaren plåtsko takfotsbrädan. Genom att kombinera plåtens fördelar med Oncewall så får man en helt optimal installation som kommer hålla i många år framöver.

Taktassar

Om du har ett hus där taktassar/takstolar sticker ut så är det oftast bäst att sätta brädor emellan dessa (kom ihåg luftspalt mot taket) och utefter hela väggens längd sätta en lång U-profil nedanför tassarna. Det kanske är frestande att gå med panelen ända upp mot undertaket men detta är sällan en god idé.

Ventilation

Som alltid gäller devisen att ju mer luft desto bättre. Luft är gratis och luft ger friska hus. 

Ventilation kan skapas på många olika sätt. Man kan sätta ett galler i ytterkant eller så kan man helt enkelt undvika att gå med väggpanelen ända upp mot simsen. Att skapa en glipa upp mot simsen torde vara det vanligaste sättet. Enkelt och snabbt. Rent estetiskt så kanske det är lite snyggare med ett galler i ytterkant av simsen men det är också lite omständigare att utföra.

Variant på ventilation i ytterkant

Inklädd takfot och sims

Ofta så uppstår en liten ”triangel” där långsidornas inklädda takfot möter gaveln. Inga problem, se bara till att sätta en rejäl virkesbit mellan väggen och takfotsbrädan så du har rejält underlag att montera klädseln på. Att klä in utsticket med underhållsfritt är en busenkel operation som ofta är ett givet val när man ändå monterar OnceWall på väggen. Tänk på att sätta några läkter upp mot råsponten så du får exemplarisk ventilation även där.

Ventilerad takfot i perspektiv
Avslutad takfot. Rejält och stabilt, precis som vi vill ha det.
Första panelerna under takutsprånget på gaveln. Supersnyggt och underhållsfritt.

Vindskivor

När det gäller vindskivor så rekommenderar vi att du låter plåtslagaren bocka till plåtar att klä dessa med. Plåtarna kan överlappas och skräddarsys precis som du vill ha dem så detta är ett jättebra material för ändamålet, tycker vi. – Rätt sak på rätt plats.