Plastfasad vs Träfasad

Fördelar och nackdelar plastfasad vs träfasad

En majoritet av Sveriges hus är idag beklädda med träfasad. Det är det man känner till och har alltid funnits till hands. Men det finna många olika varianter av fasadbeklädnad som man inte tänker på. Här vill vi jämföra fördelar och nackdelar med plastfasad vs klassisk träfasad. Tro det eller ej men vi gillar verkligen träfasader där träfasader är ett bra alternativ. För dig som vill ha en röd stuga med vita knutar så är det en träfasad du skall ha. Men om du vill ha underhållsfritt och modernt så är det sannolikt en OnceWall fasad du söker 🙂

Montage

Allmänt
Tidsmässigt går det nog på ett ut vilket som går fortast att montera.

Träfasad
En träfasad är tyngre och lite klumpigare att handskas med. Spikskallarna är synliga och man kan råka ut för färgsläpp som kan börja rosta med tiden.

Plastfasad
OnceWall plastfasad är väldigt trevlig att montera och det är så enkel att nästan vem som helst skulle klara av det. Att man klarar sig med vanliga verktyg gör det hela helt fantastiskt smidigt. OnceWall har många flexibla profiler vilka garanterar ett enkelt och snyggt montage. Man får inga synliga skruvar utan allt göms under profiler.

Utseende

Allmänt
En plastfasad har ett fräscht utseende som står sig över tid utan underhåll.

Träfasad
En träfasad kan ge är en speciell känsla när det gäller snickarglädje. Med trä kan man skapa helt unika detaljer, vilket en plastfasad sällan kan mäta sig med. Minst var 10:e år måste man skrapa och måla om träfasaden för att den ska hålla sig fin. Det är både pengar och arbetstid man aldrig får tillbaka.

Plastfasad
En vit plastfasad från OnceWall kommer hålla sig fin i över 60 år utan att man behöver måla om eller skrapa. En plastfasad är ett optimalt och underhållsfritt alternativ för den som vill ha mer tid till annat.

Arbetsmiljö

Allmänt
Båda är ett bra alternativ när man ser till arbetsmiljön, för de dammar inte vid kapning.

Träfasad
Den är tyngre och lite bökigare att arbeta med. Kräver tyngre verktyg för att montera den.

Plastfasad
Det är ergonomiskt mycket bättre att använda en plastfasad. Den är lättare att lyfta för den väger minimalt. Du behöver inga tunga specialverktyg för att montera plastfasad. Så i längden kommer du spara din kropp på tunga lyft.

Fuktmässigt

Allmänt
Bästa fuktskyddet ger en  plastfasad.

Träfasad
En träfasad drar åt sig fukt. Underhåller man inte en träfasad kontinuerligt med målning har man väldig stor risk att få fuktskador på fasaden. Resultatet blir att den börjar ruttna. På ett trähus har man oftast en färgfilm uppe på som skall skydda mot fukt, alg och mögelpåväxt. Färgen kan se väldigt bra ut för ögat men kollar man med en lupp så kan man se små små sprickor i färgen. Där fukt kan tränga in till trät som leder till att trät spricker och ruttnar.

Plastfasad
Medan en plastfasad absorberar inte någon fukt alls. Du har en fuktspärr som håller över 50år utan något underhåll av målning.

En finsk forskarrapport om miljöpåverkan från målad träfasad