fbpx
OnceWall vs järnvitriol

Järnvitriol, enkelt & rått

När ett hus målas med järnvitriol så får det en väldigt rå look och du får ett hus som blir kraftigt utsatt för vädrets makter, närmast att jämföra med en helt obehandlad träfasad. Hållbarhet ofta ca 20-25 år.

Järnvitriol (järnsulfat) används ibland som ytbehandling för att få ett intryck av en grånad träyta, så att fasaden ser väderpåverkad ut vilket naturen annars sköter själv för obehandlat virke. Historiskt sett har järnvitriolen används i restaureringar av gamla byggnader för att bevara det äldre utseendet och smälta in vid exempelvis lagningar i träet. 
Typisk järnvitriolfasad

Recept

½ kilo järnvitriol, 30 gram kopparvitriol och ½ påse silverbets, till exempel Herdins, löses i 7-10 liter varmt vatten. Tillsätt gärna lite såpa eller flytande diskmedel, för att få bättre inträngning. Järnvitriol ger grå kulör, kopparvitriol ger brun kulör, silverbets ger viss lyster.

Järnvitriol är en infärgningsmetod som används för att få en grå eller gråbrun fasad som ska ge intrycket av obehandlat trä som blivit väderpåverkat under flera år. Historiskt sett har järnvitriolen används i restaureringar av gamla byggnader för att bevara det äldre utseendet och smälta in vid exempelvis lagningar i träet.

Lite snabba fakta

  • skyddar inte mot regn, utan fukt ska kunna torka ut genom att panelen ventileras väl
  • skyddar inte mot solens UV-ljus, som bryter ner träet så att ytan eroderas och spricker
  • ger ett litet till inget motstånd mot svamp- och mögelpåväxt
  • ger en yta där träets struktur framträder
  • ger en färg som varierar med ljus och luftfuktighet
  • ger större fuktrörelser i träet än målat trä
  • kräver att spik och bleck är rostfria annars rostar de så att rostränder bildas
  • kan missfärga fönster, glas, grund och plåttak
  • kan missfärga närliggande mark och golvytor vid urlakning.

Några ord från Tommy

Tommy i Kungshamn berättar här om hans upplevelser med OnceWall och då han bytt från en järnvitriolfasad så hoppas vi att hans erfarenheter kan ge dig lite tips på vägen.

Efter ett antal år hade fasaden blivit tråkig och spröd samtidigt som Tommy tröttnat på ständig målning av vindskivor, knutar och foder. Man kan lugnt säga att Tommy är nöjd med sitt val och vi är väldigt glada över att ha fått Tommy som kund.