fbpx

Historien om OnceWall

För över 100 år sedan föddes en man som bodde på en ö vid Sveriges västkust. Denne samhällsengagerade man var framsynt, klok och han hade överlevt två världskrig. Han föddes 1910, kom från enkla förhållanden och hade en mycket stark framtidstro. Han byggde sitt strävsamma liv på rättvisa, sunt förnuft och på synnerligen träget arbete. På den lilla gården ute i kustbandet odlades det potatis och jordgubbar som med barnens hjälp senare såldes i de närliggande fiskesamhällena, för pengar till familjens och gårdens fortlevnad. 

På vilket sätt är då denne man viktig när vi berättar historien om OnceWall? – Jo det kommer vi till nu.

När boningshuset på den lilla gården skulle kläs med fasad så föregick detta naturligtvis av många, långa diskussioner och noggranna överväganden kring middagsbordet. Året var 1974 och valet föll på en fasad av PVC. En fasadtyp som ganska nyligen lanserats. Den främsta anledningen till varför det blev PVC istället för den traditionella träfasaden var att den skulle vara underhållsfri och hålla under många år framöver utan tidskrävande och påfrestande skötsel. -Den skulle aldrig behöva målas. Precis de egenskaper man önskar av en fasad.

Nu var detta påståenden som ännu inte bevisats men om man som småbonde hade möjlighet att göra långsiktiga, trygga investeringar så tog man ofta dessa möjligheter. Man slösade inte pengar i onödan. För att överleva den första halvan av 1900-talet, då marginalerna var små, så var man tvungen att göra väl avvägda val vilket man fortsatte med även då tiderna blivit lite bättre. Således så monterades den vita PVC fasaden.

Samma år som fasaden monterades föds en pojke med anknytning till denna fastighet och fasad. Åren går och pojken och fasaden åldras ihop, sida vid sida. Inte för att fasaden gör något väsen av sig, men pålitligt så sitter den där, orörd, oförändrad och trygg. Egenskaper som pojken växer upp till att uppskatta, egenskaper som pojken anser hjälper till att lägga grunden för ett bra liv.

Nu snart femtio år senare så sitter fasaden fortfarande på sin vägg. Den är precis lika fin som den var när den sattes upp och den ser inte ut att ha åldrats en dag. Den har fått några tvättar under åren och den har skyddat huset mot vädrets makter under snart ett halvt sekel. Den verkar dessutom ha goda chanser att sitta uppe minst lika länge till. Om inte det är fantastiskt så säg!

– Mannen som monterade fasaden, hette Arne, han var min farfar och pojken var jag.

Niklas Alm – Grundare av OnceWall AB 

OnceWall - one wall for all - only once – Oncewall for ever

sv_SESwedish
nb_NONorwegian sv_SESwedish