fbpx

Klottersanera OnceWall

OnceWall är ett väldigt tätt material vilket är bra i de fall någon målat grafitti eller liknande på fasaden. Det faktum att det är så tätt gör att färgen inte tränger in så lätt och att den därmed är lättare att få bort igen.

Då det finns oändligt antal olika färger, pennor och sprayer så är det naturligtvis omöjligt att dra alla över en kam och påstå att “så här gör man”, men vi gör här en liten guide vi tror att du som råkat ut för någon typ av färg på din fasad kan ha god hjälp av.

 1. Försök alltid i första hand att avlägsna färgen med vanlig såpa och ljummet vatten. Förvånansvärt många färger går att avlägsna med hjälp av denna skonsamma metod.
 2. Testa alltid med milda rengöringsmedel först, innan du går på det tunga artilleriet.
 3. Testa alltid på en undanskymd yta först för att försäkra dig om att det medel du använder inte skadar fasaden.
 4. Grundregeln är att ju tuffare kemikalier desto större chans att skada fasaden. PVC är motståndskraftigt men även detta material kan bli påverkat om det utsätts för riktigt kraftiga kemikalier.
 5. Var noga med att inte använda en borste eller liknande som riskerar göra små repor i ytskiktet då detta kan attrahera smuts i framtiden.
 6. Tänk på att inte gå på hela grafittin på en gång utan ta små områden i taget.
 7. Arbeta alltid i en riktning med trasan. Du vill inte vispa runt färgen.
 8. Sprayad grafitti är ofta utförd med akrylfärg vilket gör att dess lösningsmedel sannolikt INTE är oljebaserad likt lacknafta. Om just den färg du vill ta bort inte går bort med oljeprodukter så är det lite tuffare att få bort och också tuffare mot fasaden.
 9. Så snart du avlägsnat all färg så är det viktigt att så snart som möjligt avlägsna de kemikalier du använt. Spraya på en diskmedellösning och skölj av med vatten.
 10. Som absolut sista alternativ använd Aceton.
 11. Om du varit tvungen att använda väldigt starka medel för att få bort färgen och fasaden därmed blivit lite matt så kan du med fördel gå på med ett bilvax som ett sista moment. Detta ger fasaden sin lyster åter och det gör också att ett visst skydd finns utifall vandalerna kommer åter inom en inte alltför avlägsen framtid.


Skulle det vara omöjligt att få bort grafittin eller att rengöringsmedlet du använt skadat fasaden så går det ofta snabbare än man tror att plocka ner fasaden, byta ut brädan och sätta upp allt igen. När allt är färdigkapat så är chansen god att detta går som en dans.

OnceWall vs Klotterborttagning

OnceWall vs Förtunning & Aceton

sv_SESwedish