fbpx

Intervju med Ahonen i Näsum

På en hästgård i den lilla byn Näsum, i nordöstra Skåne, bor familjen Ahonen sedan 25 år tillbaka. För att ha tid och ork att kunna ägna sig åt sitt stora hästintresse ville familjen förenkla underhållet av huset. När det var dags för fasadbyte var underhållsfritt därför en självklarhet.

Familjen har ett brinnande intresse för hästar och ena dottern tävlar i dressyr, hoppning och fälttävlan. Hästarna går och betar i stora hagar runt gården, och åkrar och ängar breder idylliskt ut sig runt omkring. 

– Det öppna läget gör att det ofta blåser och när det gör det tappar huset snabbt värme, berättar Marie. 

När de köpte huset hade det en eternitfasad. Eftersom den är underhållsfri kunde familjen under åren som följde lägga resurserna på att bygga stall, ridbana, uteboxar, maskinhall samt renovera huset invändigt. Även utemiljön runt huset har varit viktig för familjen. 

Även om fasaden var i gott skick var den inte snygg och den gjorde inte huset rättvisa. Familjen funderade i många år på att byta ut eterniten och isolera huset, men kunde inte bestämma sig för vad de skulle ha i stället. 

– Pekka ville ha träfasad för det ansåg han var det enda som passade hustypen, men jag var inte alls så sugen på att kanske lägga min semester var femte år på att måla om huset. Ingen av oss hade hittat något annat alternativ som kunde fungera och som vi tyckte passade vårt lilla hus ute på ängarna.

I BÖRJAN AV ÅRET satt Marie och funderade över planerna för sommaren. Det var i början av coronapandemin och ”hemester” var det som gällde. Pekka är egenföretagare och kan aldrig ta någon lägre sammanhängande ledighet under sommaren. Då dök tanken om fasadbyte upp igen och efter att ha Googlat på ”underhållsfri fasad” dök Oncewalls hemsida upp. Efter att tittat på bilderna och läst om fasaden beställde Marie hem provbitar. 

– När Pekka fick höra det var han först skeptisk, men han läste informationen på hemsidan och när väl provbitarna kom var han med på noterna, berättar Marie. 

De hade även beställt hem prover på träkompositmaterial men de föll snabbt bort.

Marie och Pekka berättar att de fick väldigt bra kontakt med företaget och även fick tips om ett par hus i närheten som hade fasaden uppe och som de kunde åka och titta på för att få en känsla av hur fasaden såg ut i verkligheten. Efteråt var de helt övertygade om att satsa på OnceWalls fasad. 

– Vi pratade med Niklas på OnceWall, mejlade bilder på vårt hus, började fundera på hur vi skulle sätta upp fasaden och vilken typ av fasad vi skulle ha. Vårt val föll på Exklusiv, stående panel upp till takfoten och ovanför den liggande panel, säger Pekka. 

Efter att ha skickat all information om mått och alternativ funderade de lite på hur dyrt det skulle bli. Förutom OnceWall hade paret begärt in offert från den lokala byggvarubutiken om pris på isolering och material under fasaden. 

– När offerterna dök upp så kunde vi konstatera att priset var rimligt och vi räknar nog snabbt hem det genom att uppvärmningskostnaden drastiskt kommer att minska och vi slipper lägga pengar och tid på framtida underhåll. Valet var lätt, det blev OnceWall.

Marie och Pekka insåg snabbt att fasadbyte inte måste vara krångligt och tidsödande.

– Själva monteringen var det enklaste och roligaste momentet i fasadbytet, berättar Pekka. 

– Först ska man ha en bra byggställning och vi hade tur att få låna en byggställning av en bekant och så har vi även en ställningsbyggare i släkten som har hjälpt oss. 

När ställningen var uppe var det dags att riva eterniten och forsla den till deponi, vilket måste göras på speciella sätt eftersom det är så farligt att jobba med.*  

– Vi var lite oroliga för hur huset skulle se ut utan eternitfasaden och hur mycket vi skulle få riva och ta bort av det gamla materialet. Men vi hade tur! Under eterniten så var den gamla reglingen och isoleringen i bra skick, vilket gjorde att vi kunde fortsätta att regla och isolera direkt ovanpå detta, säger Pekka. 

– Dubbel isolering och en redan rak vägg – wow! utbrister Marie.

Pekka, som har varit byggledaren, har haft stor hjälp av den information som finns på OnceWalls hemsida.

Om ni fick ge tips till någon som står i begrepp att åtgärda sin fasad, vad skulle ni säga då?

– Det är redan väldigt många som uppmärksammat vårt ”nya” hus. Ingen har trott något annat än att det är en träfasad och de blir väldigt förvånade när vi berättar att det är OnceWalls plastfasad. Ännu mer förvånade blir de när vi berättar att den är underhållsfri och aldrig någonsin behöver målas!

En del kanske oroar sig för att en plastfasad ska kännas plastig och konstgjord.

– Nej, vi tycker att materialet känns mycket gediget och inte på något sätt plastigt eller billigt. Det har varit lätt att arbeta med.

Marie och Pekka är mycket nöjda kontakten de har haft med OnceWall.

– Vi har haft väldigt bra kontakt med företaget och jag blev glatt överraskad när Niklas ringde upp och frågade hur det gick för oss, säger Pekka.

– Det finns väldigt bra information på hemsidan om hur man ska gå till väga i olika moment och vi visste att om vi behövde hjälp med monteringen var det bara att ringa. 

Men trots att varken Pekka eller Marie är utbildade snickare kunde de lätt sätta upp fasaden själva, med hjälp av informationen från hemsidan och montagebroschyren.

FAMILJEN AHONEN bytte från en underhållsfri fasad till en annan underhållsfri fasad. Det var ingen större skillnad gällande underhåll, däremot på utseendet! 

– Vi har lagt ut bilder och klipp av fasadbytet och visat resultatet på sociala medier – vilken positiv respons vi har fått! De som har varit här och tittat tycker att förändringen är enorm och att det har blivit jättefint. 

Så efter många år har huset äntligen fått den beklädnad den förtjänar. 

– Från att ha varit ett av de fulaste husen i bygden är det nu ett av de finaste. Och det handlar ju inte bara om utsidan, för uppvärmningskostnaden kommer att sjunka radikalt och det tar inte lång tid att räkna hem många sköna tusenlappar, säger Pekka.

Det finns egentligen bara en sak som Marie och Pekka funderar över i dag:

– Varför gjorde vi inte detta mycket tidigare?

PEKKA OCH MARIE valde att montera själva eftersom Pekka är händig och med hjälp av familj och vänner så gick arbetet mycket snabbare och enklare än vad de hade trott.

Som egenföretagare har inte Pekka speciellt mycket ledighet och eftersom hans arbete är fysiskt krävande bestämde sig paret för att fasadbytet fick ta den tid det tar. De bestämde sig för att ta en sida i taget och sedan pausa en stund innan de skulle ta nästa vägg. Men när de såg resultatet så ville de bara vidare. 

– Visst har vi stupat i säng efter en lång arbetsdag och haft ont i hela kroppen, men vilken lycka det är när man kan njuta av resultatet och känna att vi helt klart har gjort rätt val! säger Pekka.

NU KVARSTÅR ATT renovera alla fönster, vilket Pekka och Marie bestämde sig för att göra efter att arbetet med fasaden var klart.

– Nu när fasaden blivit så fin så ser vi också att grunden behöver fixas till och taket behöver bytas. Dessutom vill vi ha en farstukvist vid huvudentrén. Men det får bli ett annat år, huset är ändå så fint nu, avslutar Marie.