Montera startprofil

Startprofilen är den profil som väggens allra första panelbräda fästs i. Panelbrädor fästs normalt sett i varandra men efterssom den första inte har någonting att fästa i så sätter man en list med en kant på som den första panelbrädan kan fästa i.

Startprofilen sätts i nederst på väggen om du skall ha liggande panel och den sätts vertikalt alldeles intill hörnprofilen om det är så att du vill ha din klädsel stående.

Startprofilen fästs med en skruv ca 4cm från ändarna och sedan med ca 30cm mellanrum däremellan. Avsluta startprofilen ca 5mm från hörnprofilen för att lämna plats för eventuell materialutvidgning vid väldigt varm väderlek.

Hur högt upp från nederkanten du sätter startprofilen beror lite på hur långt ner du vill att panelbrädorna skall sticka. Om du sätter den kant i kant så kommer panelen att sticka ner ett par centimeter och om du sätter den nedanför så kan du få panelen ca 4 cm nedanför den gamla panelen. Kant i kant brukar vara ganska lagom men det är en smaksak och kan ändras efter förutsättningarna.Se bara till så att inte panelen hamnar för långt upp då det då kan komma fukt på väggen bakom vilket inte är bra.

Du ser startprofilen som en vit linje längst ner på väggen på bilden nedan.

Den röda stugan som blev vit med plastfasad