Plastfasad vs Träfasad

Fördelar och nackdelar plastfasad kontra träfasad

En majoritet av Sveriges hus är idag beklädda med träfasad. Det är det man känner till och har alltid funnits till hands. Men det finna många olika varianter av fasadbeklädnad som man inte tänker på. Här vill vi jämföra fördelar och nackdelar med plastfasad v/s klassisk träfasad.

Montage

Allmänt
Tidsmässigt för en som kan det går det nog på ett ut vilket som går fortast att montera.

Träfasad
Träfasad är tyngre lite klumpigare att handskas med. Här göms inte spikskallarna utan man kan råka få färgsläpp som kan börja rosta med tiden.

Plastfasad
För plastfasad är väldigt trevlig att montera och den är så enkel att nästan vem som helst skulle klara av det. Att man knappt behöver några verktyg gör det hela helt fantastiskt. Plastfasad har många flexibla profiler som garanterar enkelt och snyggt montage. Man får inga synliga skruvar utan det göms under fasaden. Så man slipper råka få synliga färgsläpp på spikskallar eller som börjar rosta med tiden.

Utseende

Allmänt
Utseende mässig på vita hus är dom lika fina dom förta 10åren.

Träfasad
träfasad kan ge är en speciell känsla vid snickarglädje. Det är något plastfasad inte kan skapa, just svåra unika detaljer. Var 10 onde år måste man skrapa och måla om huset för att hålla det lika fint. Det är både pengar och arbetstid man måste lägga var tionde år.

Plastfasad
En vit plastfasad kommer hålla sig fin i över 60år utan att man behöver måla om eller skrapa. Plastfasad är ett väldigt underhållsfritt alternativ för den som vill ha mer tid till annat.

Arbetsmiljö

Allmänt
Båda är väldigt bra för arbetsmiljön, för dom dammar inte vid kapning.

Träfasad
Den är tyngre lite bökigare att arbeta med. Behöver tyngre verktyg för att montera den.

Plastfasad
Den är ergonomiskt mycket bättre att använda en plastfasad. Den är lättare att lyfta för den väger minimalt. Du behöver inga tunga specialverktyg för att montera plastfasad. Så i längden kommer du spara din kropp på tunga lyft.

Fuktmässigt

Allmänt
Bästa fuktskyddet ger en  plastfasad.

Träfasad
En träfasad drar åt sig fukt, så underhållare man inte en träfasad kontinuerligt med målning har man väldig stor risk att få fukt påverkan på fasaden. Resultatet blir att den börjar ruttna. På ett trähus har man oftast en färgfilm uppe på som skall skydda mot fukt, alg och mögelpåväxt. Färgen kan se väldigt bra ut för ögat men kollar man med en lupp så kan man se små små sprickor i färgen. Där fukt kan tränga in till trät som leder till att trät spricker och ruttnar.

Plastfasad
Medan en plastfasad absorberar inte någon fukt alls. Du har en fuktspärr som håller över 50år utan något underhåll av målning.

En finsk forskarrapport om miljöpåverkan från målad träfasad