Ibland möter man människor med en välutvecklad känsla för detaljer. Människor som strävar efter att hitta bästa möjliga lösning i en snårskog av möjligheter . Så var det just i detta fall där vetgirigheten och detaljintresset verkligen gjorde skillnad, ett montage av absolut högsta klass! Västkustpanelen monteras med foder av trä. Mycket stiligt! Vi säger -Grattis till den fina fasaden och ett arbete väl utfört!
Intervju med Lars
Jag heter Lars, är tekniker, 64 år, och bor i en villa i Göteborg-Utbynäs byggd 1917. Huset byggdes till 1968 och man satte då på en Lavella plastpanel utanpå den stående träpanelen. 2001 totalrenoverades huset och delar av plast panelen ersattes av liggande träpanel. Tanken var nog att hela huset skulle få ny panel men den förra ägaren kom aldrig så långt.
2016 visade den liggande träpanelen tecken på underhållsbehov och eftersom huset är 10 meter högt (2 våningar plus vind och källare) började jag fundera på att byta ut den mot en underhållsfri panel. Den nedre halvan av huset hade fortfarande Lavella plastpanel, som trots sina 50 år var helt intakt och som inte ens behövts tvättas under dom 12 år jag bott i huset. Först var tanken att bara byta ut träpanelen mot underhållsfri panel, men eftersom huset såg ut som ett lappverk gick tankarna mer och mer mot att byta all panel på huset. Lavella panelen var som sagt helt bekymmersfri men avsaknaden av ”riktiga” fönsterfoder gjorde att fönstren såg ut mera som gluggar.
Flera hus i området har under senare år bytt till Kaycan eller Royal plast fasad. Jag tog hem prover av dessa fasadtyper och intervjuade flera villaägare som bytt till dessa. Dessa har relativt smala ”plankor” och passar bra på mindre hus (vårt hus är ganska stort). Vidare är de bara drygt 1 mm tjocka vilket gör att man inte kan ställa en stege mot väggen.
När jag sökte på webben hittade jag Oncewall, och jag beställde prover även från dom. Noggrann som jag är besökte vi Oncewall för ett fördjupat samtal och på vägen besökte vi ett par referensobjekt. Vi blev förtjusta i liggande Västkustpanel pga de breda ”plankorna”, det kraftiga materialet och den snygga strukturen. Däremot är enligt vår mening Oncewalls lösningar för fönsterfoder och hörnknutar inte alls i paritet med den vackra panelen. Vi tycker till och med att dom är fulare än Kaycan och Royal fasads fönsterlösningar (som är bredare än Oncewalls). Vi bestämde oss till slut för en kombination av OnceWall Västkustpanel och ”riktiga” fönsterfoder och knutbrädor i trä (145 resp 170 mm). Detta gav oss en hel del merjobb och krävde viss uppfinningsrikedom, men resultatet blev långt över förväntan .
Att få tag i en hantverkare visade sig vara riktigt svårt. Till slut fick vi rekommendation av en granne till en liten firma som gjort flera jobb i området med mycket nöjda kunder. Snickaren gjorde besök, vi pratade igenom vad och hur jag ville ha det och efter ett par veckor hörde han av sig och berättade att det här kommer nog bli avsevärt dyrare än vad jag hade räknat med pga av många osäkerheter. Vi kom fram till att istället för fastpris gå på bok och räkning / timpris och att jag deltar i arbetet.
Arbetet startade i slutet av maj 2020. En ställning monterades på ena gaveln (10 meter hög) och jag rev den gamla panelen under helgen. På måndagen kom snickaren och en medhjälpare punktligt klockan 06.55 och tre veckor senare var huset klart inklusive tilläggsisolering, fina fönsterfoder och plåtade vindskivor.